Wachtlijsten voor huurwoningen door massale woningfraude

Voor een huurwoning bij de woningcorporatie moet je zeker een aantal jaren op de wachtlijst staan, waarom zijn deze zo lang? De wachtlijst kan aanzienlijk verkort worden wanneer de woningcorporaties strenger onderzoek zouden doen naar illegale bewoning en scheefhuren. Dit is gebleken uit een uitgevoerd onderzoek in Eindhoven door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

In Eindhoven bleek dat er met 500 huizen woonfraude is gepleegd, landelijk gaat dit om tienduizenden huurwoningen. Woningtekorten lijken dus complete onzin en de wachtlijsten te lang wanneer je de cijfers van woonfraude tegenover de jarenlange wachtlijsten zet.

Wat wordt er nu eigenlijk verstaan onder woonfraude? Dat is het illegaal doorverhuren, pensionvorming, wietteelt en huisvesting van illegalen en arbeidsmigranten. Deze praktijken dragen overduidelijk niet bij aan het welzijn van de wijk en kunnen grote problemen opleveren. Niet alleen de wijk, maar ook de mensen die jarenlang op de wachtlijst moeten staan omdat er massaal woonfraude wordt gepleegd door iedereen.

De oplossing? Beter onderzoek doen naar woonfraude, dus de woningcorporaties zullen hier een veel strenger beleid voor moeten ontwikkelen en er op moeten toezien. Je hoeft immers geen Sherlock Holmes te zijn om woonfraude te constateren wanneer er in een eensgezinswoning, 5 mensen blijken wonen, of dat er bij de voordeur een bordje hangt komt u voor Mieke dat even 3x keer bellen. Wij zijn benieuwd of de woningcorporaties hun beleid zullen aanpassen om de woonfraude verder tegen te gaan.

Gerelateerd nieuws

Lees ook