Uitponden wil zeggen: het verkopen van huurwoningen die leegstaan. Dus als een huurder vertrekt, kan de verhuurder of woningcorporatie ervoor kiezen de huurwoning te verkopen, hetzij aan de vertrekkende huurder, hetzij aan nieuwe bewoners.

Oude huurwoningen

Vaak gaat het om oude huurhuizen die gebouwd zijn na 1920. Verhuurders beslissen vaak om tot uitponden over te gaan nadat de huurwoning jaren is verhuurd. Het is dan ook belangrijk dat een koper de woning goed laat nakijken op gebreken, bijvoorbeeld door een taxateur. Een eerdere rechtszaak maakte duidelijk dat een verhuurder niet altijd aan te spreken is op gebreken in de woning. Doordat de verhuurder vaak zelf niet in de woning heeft gewoond, kan het zijn dat hij niet op de hoogte was van bepaalde tekortkomingen of schade. Zo kan de verhuurder een 'niet-zelfbewoningsclausule' laten opnemen in het verkoopcontract.

Uitponden door woningcorporaties

Het uitponden van huurwoningen kan verschillende redenen hebben. Zo kan een woningcorporatie ervoor kiezen om haar bezit aan huurwoningen te verkleinen. Of wellicht denkt de corporatie meer inkomsten te kunnen genereren door het verkopen van de huurwoningen.

Veelgestelde vragen over uitponden:

We hebben enkele veelgestelde vragen over uitponden en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de voordelen van uitponden?
Een voordeel van uitponden is dat een verhuurder de mogelijkheid heeft om een (oude) huurwoning te verkopen aan bijvoorbeeld de laatst zittende huurder.

Waar moet je opletten als je een huurwoning koopt?
Wanneer je een huurwoning koopt, moet je er vooral opletten of er geen gebreken zijn door ouderdom. Meestal besluit een verhuurder een huurwoning te verkopen die oud is en jaren bewoond is door verschillende huurders. De woning laten taxeren is geen overbodige luxe.