25% van de huurders duikt door hoge energielasten onder armoedegrens

bron: Nugeld.nl

Voor steeds meer huurders wordt het alsmaar lastiger om de maandelijkse energiekosten te betalen. Volgens de Woonbond gaat het zelfs zover dat huurders in grote getalen onder de armoedegrens duiken. Huurwoningen zijn vaak slecht geïsoleerd waardoor huurders zich blauw betalen aan energierekeningen. Maar liefst 25% van alle huurders leeft in armoede door de torenhoge energiekosten, zo stelt de Woonbond. In de steden zou het zelfs om 33% gaan.

Maandelijkse energiekosten

Uit onderzoek onder 5.000 huurders blijkt dat 7% van het inkomen van huurders verdwijnt in het zwarte gat van de energielasten. Huurders met lage inkomens zien zelfs 10% van hun inkomen opgaan aan energiekosten. Maandelijkse energierekeningen van zo’n 120 euro zijn redelijk normaal.

Dalende inkomens

Huurders hebben door de hoge kosten veel moeite met het betalen van de maandelijkse huur en houden zo weinig geld over dat ze onder de armoedegrens vallen. Zo’n 66% van de huurders maakt zich grote zorgen over de komende jaren. Omdat ze bang zijn dat hun inkomens zullen dalen, vrezen ze dat ze de maandelijkse huur niet meer kunnen betalen.

Fonds voor woonlasten

De Woonbond hoopt dat gemeenten het initiatief nemen om ervoor te zorgen dat huurders niet massaal in de schuldhulpverlening terechtkomen. De Woonbond stelt bijvoorbeeld voor dat gemeenten een fonds oprichten bedoeld voor huurders die hun woonlasten niet meer kunnen betalen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook