Bouwrecord geeft Amsterdamse huurder hoop

bron: Amsterdam.nl

Amsterdam brak in 2015 een record met de bouw van 8.376 nieuwe woningen, waarbij zowel de vrije huursector als de sociale huur een sterke stijging kent. Dat is heel goed nieuws voor Amsterdamse woningzoekenden.

Relatief sterkste stijging voor vrije sector

Bijna een kwart van de nieuwe woningen (2.083 woningen) zijn huurwoningen in de vrije sector. Hiervan vallen 1.368 woningen in het zeer gewilde, maar schaarse middeldure segment tussen de 710 en 970 euro. Ook dit laatste is een record op zich.

Meer dan de helft van alle nieuwbouwwoningen zijn sociale huurwoningen met een huur onder de 710 euro, waarmee op den duur ook vele sociale huurders geholpen zullen worden.

“Absoluut hoogtepunt in de bouw”

Wethouder Laurens Ivens (wonen) spreekt van “een absoluut hoogtepunt in de bouw” als hij het heeft over deze bouwcijfers. Hij bijzonder blij met het bouwrecord: “Deze woningen zijn hard nodig”, aldus Ivens. Voor het eerst in jaren is het aantal woningen harder gestegen dan het aantal inwoners van Amsterdam. Ivens hoopt dat de druk op de woningmarkt in de stad hiermee iets wordt verlicht.

Actieplan tegen Amsterdamse woningcrisis

Amsterdam kent een jaarlijkse groei van tienduizend inwoners en vanzelfsprekend vergt dit de nodige maatregelen voor de bouw van nieuwe (huur)woningen. Dit wordt bewerkstelligd in een speciaal actieplan voor de woningbouw, waarin onder andere samenwerkingen worden vastgelegd met bouwbedrijven. Ook wordt het gestimuleerd om leegstaande kantoren tot woningen om te bouwen en om nieuwe bouwgrond te blijven aanbieden. Het stadsbestuur van Amsterdam is voornemens om tussen 2014 en 2018 meer dan 17.000 nieuwe woningen te bouwen.

Bijna 900 tijdelijke woningen

Bij de 8.376 nieuwbouwwoningen kan ook nog eens de bouw van 881 tijdelijke woningen worden opgeteld. Deze woningen worden gebouwd voor een beperkte periode van zo’n vijftien jaar.

Gerelateerd nieuws

Lees ook