Brabantse gemeenten gaan extra woningen bouwen voor acute gevallen

bron: Omroep Brabant

Eindhoven en acht omliggende gemeenten hebben samen met woningcorporaties een plan gepresenteerd voor de bouw van achthonderd extra huurwoningen, zo meldt Omroep Brabant. De woningen zijn bedoeld voor asielzoekers met een verblijfsvergunning en andere acute woningzoekenden.

Tegen verdringing

Het zogenaamde Actieplan Statushouders moet voorkomen dat mensen die acuut een huurwoning nodig hebben, worden verdrongen door asielzoekers. Om dit mogelijk te maken worden nieuwe huizen gebouwd, maar ook leegstaande (kantoor)panden omgebouwd tot woonhuizen. De gemeenten die meewerken zijn Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre.

Twee vliegen in één klap

De gemeenten en woningcorporaties verwachten met de nieuwe woningen twee vliegen in één klap te slaan: de komst van asielzoekers met verblijfsvergunning kan in goede banen worden geleid én andere acute gevallen hebben niet te lijden onder concurrentie van deze nieuwkomers. Behalve de gemeenten en de corporaties ondertekende ook het COA (Centraal orgaan opvang asielzoekers) het actieplan.

Gerelateerd nieuws

Lees ook