‘Gemeente Amsterdam moet meer doen voor middeninkomens’

bron: Parool.nl

De gemeente Amsterdam moet betere afspraken maken met projectontwikkelaars om het woningaanbod voor middeninkomens uit te breiden. Dat stelt Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, vandaag in het Het Parool. Het tekort aan betaalbare huurwoningen in de hoofdstad baart de vereniging zorgen.

Amsterdam gaat Londen achterna

Volgens Heinen is het voor mensen met een inkomen tussen de 35.000 en 54.000 euro per jaar ‘bijna ondoenlijk’ om aan een enigszins betaalbare huurwoning in Amsterdam te komen. Dit is de groep die niet in aanmerking komt voor sociale huur, maar aan de andere kant te weinig verdient om een geschikte woning te kunnen kopen.

Deze mensen zijn aangewezen op een huurwoning tussen de 700 en 1000 euro per maand, maar deze zijn bijzonder schaars in Amsterdam. Heinen vreest Londense toestanden: “De barman van vrijwel elke kroeg woont op een uur rijden buiten de stad, omdat wonen in het centrum van Londen onbetaalbaar is. Ik houd mijn hart vast waar dit naartoe gaat in Amsterdam.” De middeninkomens, bijvoorbeeld verplegers en leraren, dreigen tussen wal en schip te vallen.

‘Gemeente doet te weinig’

De oplossing ligt volgens Heinen bij de gemeente, die afspraken kan maken met ontwikkelaars. Die zouden bijvoorbeeld korting kunnen krijgen op de grond, als ze in ruil daarvoor de huren betaalbaar houden voor middeninkomens.

De gemeente Amsterdam heeft dit soort afspraken overigens al gemaakt met investeerders – dit jaar komen er minimaal 800 middeldure huurwoningen bij – maar van de makelaarsvereniging mag er nog wel een tandje bij. Daarbij verdienen de minder populaire stadsdelen (Noord, Nieuw-West en Zuidoost) meer aandacht in deze plannen, vindt Heinen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook