Gemeenten dwarsbomen investeerders in de huurmarkt

bron: Redactie Huurwoningen.nl

De markt voor middeldure huurwoningen is niet alleen populair bij Nederlandse investeerders, maar ook bij geldschieters over de grens. Het wordt de potentiële beleggers echter niet gemakkelijk gemaakt door gemeenten, die relatief vaak kiezen voor de bouw van koopwoningen. Zonde, zeker gezien de enorme vraag die er bestaat naar huurwoningen in het middensegment. Hoog tijd dus voor een andere aanpak door gemeenten.

Internationale lobby door gemeenten

De huurwoningmarkt als investering dankt zijn populariteit aan het langdurige en stabiele rendement. Daarbij kent de belegging relatief weinig risico: de vraag naar huurwoningen is zeer groot en het aanbod zeer klein, waardoor inkomensderving door leegstand minimaal is.

Wethouders hebben bij het aantrekken van beleggers hun grenzen inmiddels verlegd naar het buitenland. Zij bezoeken al jaren de nodige vastgoedevenementen om de Nederlandse huurwoningmarkt internationaal op de kaart te zetten onder investeerders. De focus ligt hierbij vooral op het aantrekkelijke middensegment (met een maandhuur tussen de 700 en 1000 euro).

Van doorpakken geen sprake

Toch zijn het vooral de gemeenten zelf die het de vele geïnteresseerde (internationale) beleggers niet gemakkelijk maken om aan vrijesectorhuurwoningen in het middensegment te komen. De gemeenten verkopen namelijk liever grond voor koopwoningen, omdat ze hieraan meer inkomsten overhouden. Ook het aankopen van bestaande huurwoningen vormt geen alternatief voor beleggers: corporaties stoten hun middeldure huurwoningen niet graag af.

Ingrijpen om internationale kansen te benutten

Het wordt tijd dat de gemeenten wakker worden geschud. Zeker gezien de grote vraag naar gemiddeld geprijsde huurwoningen in de vrije sector zijn de gemeenten hun (toekomstige) inwoners verschuldigd om het aanbod van geschikte huurwoningen te vergroten. Wel zullen zij dan genoegen moeten nemen met lagere grondopbrengsten (koopwoningen leveren immers meer op), maar daar staat weer tegenover dat hun internationale gelobby niet voor niets is.

Volg het goede voorbeeld

Den Haag en Amsterdam streven bij wijze van uitzondering wel het ontwikkelen van vrijehuurwoningen na, mede wegens het grote huurwoningtekort in deze steden. Een schone taak voor Minister Stef Blok (Wonen) om ook andere gemeenten op deze koers te brengen en internationale kansen te pakken voordat het te laat is.

Gerelateerd nieuws

Lees ook