Het coronavirus: ook de woningmarkt blijft niet buiten schot

bron: AMweb

Vereniging Eigen Huis (VEH) voorziet dat de uitbraak van het coronavirus ook de woningmarkt kan raken. De woningmarkt zal, als alle beperkende maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan lang aanhouden, niet buiten schot blijven. Op dit moment is het echter nog niet merkbaar dat huurders afzien van het huren van een huis.

Negatieve gevolgen economie

VEH stelt dat het in de verwachting ligt dat het consumentenvertrouwen omlaag zal gaan, omdat de negatieve gevolgen van de pandemie op de economie al zichtbaar zijn. Dit komt vooral doordat het reisverkeer in veel landen wordt stilgelegd, aandelenbeurzen dalen en (veel) winkels en bedrijven sluiten. Als het consumentenvertrouwen daalt zijn mensen vanzelfsprekend minder snel geneigd op zoek te gaan naar een nieuwe huurwoning.

Digitale bezichtiging

De leden van makelaarsvereniging NVM zijn gisteren op de hoogte gebracht over de maatregelen als ze hun bezichtigingen door willen laten gaan. De individuele makelaars zijn zelf verantwoordelijk voor hun keuze. Volgens NVM is er beperkt zicht op hoeveel rondleidingen er nog doorgaan.

“Ik weet dat er ook veel makelaars zijn die de bezichtigingen inmiddels digitaal doen”, zegt een woordvoerder van NVM. “De makelaar loopt rond met een cameraatje door het huis en een klant kan inloggen via een app. Dat zijn ontwikkelingen die al een tijdje in gang zijn gezet, maar zo’n virussituatie versnelt dat.”

Gerelateerd nieuws

Lees ook