Hoge grondprijzen belemmeren nieuwbouw sociale en middeldure huur

bron: Telegraaf.nl

De bouwsector maakt zich zorgen over de gevolgen van stijgende grondprijzen. Met name binnen de sociale en middeldure huursector wordt het bouwen van nieuwe woningen steeds moeilijker. De Financiële Telegraaf sprak met belanghebbenden in de bouw.

Prijsstijging van 6,3 procent

De prijzen van bouwkavels lagen dit kwartaal 6,3 procent hoger dan een jaar geleden, zo blijkt uit Kadastercijfers. Dit wordt met name veroorzaakt door lokale overheden. Gemeenten willen meeprofiteren van de aantrekkende woningmarkt en verhogen daarom de prijzen. Volgens Madeline Buijs van ABN Amro dreigen hierdoor probleem: “Omdat grond de grootste kostenpost is voor het bouwen van een nieuw huis, betekent dit dat de druk op de bouwsector weer kan gaan toenemen.”

Woningtekort

Omdat tijdens de crisis bijna geen nieuwe woningen zijn gebouwd, zijn er in stedelijke gebieden te weinig woningen beschikbaar. Door een toename van de bevolking, een veranderende samenstelling van huishoudens en de migrantencrisis is er een structureel tekort van 200.000 woningen. Om dit te compenseren zouden er jaarlijks 50.000 nieuwe woningen bij moeten komen. Grootschalige nieuwbouw blijft echter uit.

Vooral sociale en middeldure huur

De gestegen prijzen maken het vooral binnen de sociale en middeldure huursector steeds moeilijker om nieuwe woningen te bouwen. En dit geldt niet voor alleen de Randstad. Juist naar goedkopere woonruimte is zeer veel vraag. Belangenvereniging Bouwend Nederland en de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs) vinden dat de bouwsector en gemeenten de handen ineen moeten slaan. “Er moet veel meer gekeken worden naar waar er een tekort is,” aldus Roeland Kimman van de NVM.

‘Consumentgericht bouwen’

De NVM waarschuwt steden om niet zomaar raak te gaan bouwen om aan de vraag te voldoen. “Dan krijg je weer appartementen zonder balkon en berging die je vervolgens niet kwijtraakt,” zegt Kimman. Niet elke gemeente denkt volgens de vereniging even goed na over woningbeleid en lang niet alle afgegeven bouwvergunningen worden gerealiseerd. “Consumentgericht bouwen is essentieel,” stelt de woordvoerder.

Gerelateerd nieuws

Lees ook