Huis huren dé nieuwe trend

bron: Redactie Huurwoningen

Steeds meer mensen kiezen bewust voor het huren van een huis. Dat was tot voor kort wel anders: bijna iedereen die daartoe in staat was, koos voor het aanschaffen van een woning. Je werd bijna voor gek verklaard als je dat niet deed. Dat was toch geld weggooien, elke maand huur betalen? Alleen hadden mensen toen niet goed in beeld dat er ook risico’s kleven aan een koopwoning.

Geen koper te vinden

Die risico’s zijn de laatste tijd duidelijk naar voren gekomen. Als je de hypotheeklast niet meer kunt betalen en daarom goedkoper wilt gaan wonen…dan moet je het huis verkopen. Nu de verkoop in de meeste gevallen niet wil vlotten, levert dat enorme problemen op. De hypotheek moet wel betaald worden zolang de woning jouw eigendom is. Een huurder is veel flexibeler: huur opzeggen, sleutel inleveren en verhuizen maar. Als je tenminste een ander dak boven je hoofd gevonden hebt.

Restschuld

En áls je dan een koper voor die eigen woning gevonden hebt, kan het nog makkelijk zo zijn dat je met een restschuld achterblijft. Omdat het huis minder oplevert dan het bedrag dat openstaat aan hypotheek. Kopen blijkt dus zo heilig niet.

Ruimer aanbod huurwoningen

Niet gek dus, dat de keuze van een steeds grotere groep woningzoekenden valt op huren. Ook al zouden ze kunnen kopen. Door de malaise op de markt voor koopwoningen is er bovendien een ruim aanbod aan huurwoningen. Immers: wie een woning bezit maar er al niet meer woont, of de hypotheeklasten niet kan opbrengen, of wegens omstandigheden ergens anders wil/moet gaan wonen, gaat vaak op zoek naar wegen om de woning te verhuren. Dat geeft een stuk financiële lucht, waardoor het veel minder erg is als het huis lang te koop staat.

Stuivertje wisselen

Diezelfde verhuurders komen soms ook weer op de markt als huurder. Ze verhuren hun eigen woning omdat die niet meer past qua lasten of locatie. En gaan zelf op zoek naar een huurwoning die wel past: met een lagere woonlast, of in een andere gemeente. Zo worden koopwoningen opeens huurwoningen. En woningeigenaren opeens huurders.

Gerelateerd nieuws

Lees ook