Huurprijzen knallen door het plafond

bron: Bouwenwonen.net

Terwijl de huizenprijzen van koopwoningen consequent blijven dalen naar nieuwe dieptepunten, vliegen de huurprijzen van huurwoningen naar ongekende hoogtes. Het is de omgekeerde wereld, zo blijkt uit cijfers van DirectWonen. De gemiddelde huurprijs steeg met 6,8% naar 967 euro per maand en is daarmee de onbetwiste recordhouder in 2012.

Utrecht koploper

De huurprijs steeg het meeste in studentenstad Utrecht. In de Domstad nam de huur met 44 euro toe tot maar liefst 960 euro per maand. Utrecht is hiermee voor de derde keer op rij winnaar van de trofee 'duurste huurstad'. In de andere drie belangrijkste huursteden Rotterdam, Eindhoven en Den Haag was in Eindhoven de laagste gemiddelde huurprijs te vinden. In de lichtstad bedroeg de maandelijkse huur 701 euro.

Aanbod huurwoningen daalt

De stijgende huren hebben verschillende oorzaken. Eén ervan is het dalende aanbod aan particuliere huurwoningen. Het aantal beschikbare huurwoningen daalde in het derde kwartaal verder met 6%. Deze daling wordt waarschijnlijk weer veroorzaakt doordat de meeste mensen deze zomer tijdens de traditionele verhuisperiode een geschikte huurwoning hebben gevonden. Ook de aanhoudende onzekerheid op de woningmarkt en de rammelende politiek rondom hypotheekrenteaftrek en overdrachtsbelasting zorgen ervoor dat veel huurders blijven zitten in hun huidige woning waardoor weinig nieuwe huurwoningen vrijkomen. Een andere belangrijke oorzaak van de huurstijgingen was de wettelijk bepaalde huurverhoging van maximaal 2,3% die per 1 juli doorgevoerd mochten worden. Natuurlijk zal ook de marktwerking tussen vraag en aanbod hebben bijgedragen aan hogere huurprijzen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook