Huurteam Rotterdam helpt huishoudens met energiebesparing

bron: AD

Particuliere huurders in regio Rotterdam krijgen vanaf deze maand hulp bij het verlagen van hun maandlasten. Huurteam Rotterdam gaat bij 150 huishoudens langs voor een energiescan gecombineerd met een huurprijscheck. Zo kunnen ze particuliere huurders helpen hun maandelijkse kosten op een rijtje te zetten en met hen kijken naar de mogelijkheden om te besparen.

Huurders betalen vaak meer geld dan via het puntensysteem wettelijk is toegestaan en ook de servicekosten worden niet altijd goed afgerekend. Het is dan ook niet voor het eerst dat het Huurteam in actie komt om particuliere huurders te ondersteunen. Al een paar jaar komt het team in meerdere provincies bij huishoudens over de vloer om hen te helpen met het berekenen van de maximale huurprijs van hun woning. In opdracht van de provincie Zuid-Holland gaat zij nu in verschillende gemeenten bij 150 huishoudens langs voor een advies over besparingsmogelijkheden samengaand met een berekening van de maximale huurprijs en een check of de servicekosten juist worden afgerekend.

Maandlasten terugdringen

De nieuwe aanpak is bedacht om misstanden op de particuliere huurwoningmarkt aan te pakken en direct ook aan de slag te gaan met verduurzaming. Zo kan de huurder zowel energie als geld besparen. “We zien ondersteuning van Verenigingen van Eigenaren en woningcorporaties, maar particuliere huurders vallen een beetje buiten de boot. In veel gevallen is hun huurprijs inclusief energie- en servicekosten en weten ze niet dat hun maandlasten naar beneden kunnen door besparingsmaatregelen”, aldus Edo Gommers van adviesbureau en opdrachtnemer Urbannerdam.

Nadat het Huurteam de huurprijs heeft gecheckt, is het aan de huurders zelf om contact op te nemen met hun huisbaas en in gesprek te gaan over de maandelijkse kosten. Dit hoeft niet direct te betekenen dat zij vragen om een lagere huur; ze kunnen de verhuurder ook vragen de woning te verduurzamen. Gommers: “Huurders zijn misschien niet altijd geïnteresseerd in een lagere huur, maar vooral in een comfortabelere woning. Ze kunnen met de energiescan in hun hand vragen om investeringen in het huis, zonder dat de pandeigenaar de huur omlaag hoeft te brengen.”

Inzicht en energiebesparing

Huurders zijn vaak niet op de hoogte van wat ze zelf kunnen doen om hun maandlasten terug te dringen. Daarom krijgen de 150 huurders die meedoen aan de proef, als tegenprestatie voor hun deelname, een besparingspakket ter waarde van 60 euro dat hen kan helpen meer inzicht te krijgen in energiebesparing. In het pakket zijn onder andere led-lampen, radiatorfolie en tochtstrips opgenomen. Op deze manier verbruiken de huishoudens minder energie, wat ervoor zou kunnen zorgen dat hun maandlasten dalen. Iemand die minder energie verbruikt dan in de vaste kosten wordt ingecalculeerd, zou aan het einde van het jaar immers geld terug moeten krijgen.

Het doel van de proef is onder andere dat de provincie meer zicht krijgt op wat er allemaal al wel en niet gebeurt op het gebied van energiebesparing in de particuliere huursector. Daarnaast hoopt de provincie ook meer zicht te krijgen op eventuele belemmeringen die er bij verhuurders zijn om energiebesparende maatregelen te treffen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook