Huurwoningen voor asielzoekers zijn schaars

Asielzoekers die een verblijfstatus hebben krijgen onderdak verleend door de gemeentes in Nederland. Van de overheid krijgen zij ieder jaar te horen hoeveel asielzoekers ze aan een geschikte huurwoning moeten helpen.

Voorheen was dit allemaal geen probleem, maar als gevolg van de crisis zijn er steeds meer gemeentes die moeite hebben om asielzoekers aan een huurwoning te helpen.

In West Maas en Waal lopen ze dan ook behoorlijk de feiten achter na. Van het afgelopen jaar moeten ze namelijk nog steeds 5 mensen plaatsen en voor het komende half jaar komen er weer 6 nieuwe bij.

De oorzaak van het niet kunnen aanbieden van huurwoningen is tweeledig. Allereerst is daar de crisis, die ervoor zorgt dat er minder doorstroom is van huurders naar koopwoningen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld in de gemeente West Maas en Waal maar relatief weinig huurwoningen, dit is slechts 20-25% van de totale bebouwing.

In principe is het mogelijk dat het Rijk de provincie en de gemeente woonruimte gaan vorderen, maar op dit moment gebeurt dit nog niet. Hoe lang dit nog zal voortduren is onduidelijk, zoals al blijkt hangt het nauw samen met de economie.

Gerelateerd nieuws

Lees ook