Internationale beleggers willen ruim drie miljard euro investeren in Nederlandse huurwoningen

bron: FD.nl

Nederlandse huurwoningen blijven aan populariteit winnen als belegging bij internationale investeerders. Het komende jaar hebben beleggers ruim drie miljard klaarliggen, die ze waarschijnlijk met name in nieuwbouw zullen investeren. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Capital Value.

Noodgedwongen interesse in nieuwbouwprojecten

Volgens Capital Value overweegt maar liefst 68 procent van de ondervraagde beleggers in 2016 te investeren in nieuwbouw van huurwoningen. Vorig jaar was dit slechts 37 procent.

De interesse in nieuwbouwwoningen is ontstaan doordat de kleine stukjes portefeuille die corporaties afstoten niet interessant zijn voor grote internationale partijen. Ook gemeenten waren niet happig op de koop van huurwoningen door buitenlandse partijen.

Woningtekort compenseert financiële risico’s voor beleggers

De nieuwbouw van huurwoningen brengt veel meer financiële risico’s met zich mee: bestaande woningen leveren namelijk direct een stabiele stroom aan inkomsten op met een rendement van zo’n 4 à 5 procent. De kans op leegstand is minimaal door het grote huurwoningtekort.

Het grote tekort aan middeldure huurwoningen neemt voor beleggers de risico’s van nieuwbouw grotendeels weg. Om de stijgende vraag te beantwoorden, moeten er namelijk wel nieuwe huurwoningen gebouwd worden - en deze zullen binnen de kortste keren verhuurd worden. Beleggers zien het bouwen van nieuwe huurwoningen daarom als een duurzame belegging met een positief rendement voor de lange termijn.

‘Buitenlands kapitaal is een welkome aanvulling’

Volgens Snijders, directeur van Capital Value, zijn Nederlandse banken nog voorzichtig met het financieren van nieuwbouwprojecten. Investeringen vanuit het buitenland zijn dan ook een welkome aanvulling, meent hij.

In 2015 investeerden internationale beleggers al 800 miljoen euro in Nederlandse huurwoningen; in 2014 ging het nog om 1,5 miljard euro. In dat jaar kwam onder andere 577 miljoen van de Vestia-portefeuille in handen van de Duitse beleggingspartij Patrizia.

Eerste grote projecten zijn al van start

Het eerder genoemde Patrizia is een van de eerste internationale investeerders die het initiatief nemen om zelf woningen te bouwen: de beleggingspartij tekende in oktober een overeenkomst met bouwbedrijf Heijmans voor de ontwikkeling van 600 koop- en huurwoningen in Den Haag. In Amsterdam investeert de Amerikaanse belegger Heitman voor miljoenen euro’s in sociale huurwoningen.

Drie miljard euro voor een groter huurwoningaanbod

De buitenlandse investeerders hebben volgens Capital Value in totaal meer dan drie miljard euro beschikbaar om te investeren in Nederlandse huurwoningen. Laten we hopen dat dit bedrag ook daadwerkelijk wordt geïnvesteerd, zodat het aanbod van huurwoningen wordt vergroot en de wachtlijsten worden verkort

Gerelateerd nieuws

Lees ook