Populaire woningtypes in Nederland

bron: CBS

Het is fijn om te weten welk type woning het beste bij jou past voordat je op zoek gaat. Als je in Nederland woont is de kans groot dat je in een rijtjeshuis of appartement woont. Maar welke woningtypes zijn eigenlijk het meest populair? Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat Nederlanders een voorliefde hebben voor bepaalde soorten woningen. Hier is een overzicht van de meest voorkomende woningtypes!

Meergezinswoningen:

In zowel Zuid- als Noord-Holland komen meergezinswoningen het meeste voor. Denk hierbij aan flatgebouwen. Ongeveer de helft van de woningen in deze regio’s is een meergezinswoning. Deze woningen maken deel uit van grotere complexen en bieden vaak gemak en gedeelde voorzieningen. Gemiddeld hebben meergezinswoningen in Nederland een oppervlakte van 80 vierkante meter.

  • Appartementen

In de categorie meergezinswoningen, bestaande uit ongeveer 36% van alle woningen, vinden we voornamelijk appartementen. Er zijn verschillende soorten appartementen, zoals maisonnettes, studio's en penthouses (appartementen op de bovenste verdieping). Deze woningen zijn voornamelijk te vinden in steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, waar je vaak dicht bij voorzieningen en het stadsleven woont. Ook zijn appartementen vaak makkelijk in onderhoud voor huurders.

Eengezinswoningen:

Eengezinswoningen, ongeveer 64% van alle woningen, zijn de favoriet voor gezinnen die ruimte en privacy zoeken. Gemiddeld hebben eengezinswoningen in Nederland een oppervlakte van 143 vierkante meter. Hieronder vallen verschillende subtypes:

  • Tussenwoning (Rijtjeshuis)

De klassieke tussenwoning is nog steeds het meest voorkomende woningtype in Nederland, goed voor zeker 29 procent van alle woningen. Een tussenwoning is een deel van een blok van minstens drie huizen en wordt daarmee gezien als een rijtjeshuis. Voor jonge gezinnen die hun eerste huis kopen, kunnen rijtjeshuizen een aantrekkelijke optie zijn vanwege de ruimte in vergelijking met een appartement en de betaalbaarheid in vergelijking met vrijstaande woningen. Deze huizen zijn vaak te vinden in buurten met andere gezinnen, waardoor het ideaal is voor gezinnen met kinderen om vrienden te maken met de buurtkinderen.

  • Hoekwoning (Rijtjeshuis)

Ongeveer 13 procent van alle woningen in Nederland zijn hoekwoningen, met een oppervlakte die kan variëren van 75 tot 150 vierkante meter, vergelijkbaar met die van tussenwoningen. Hoekwoningen bieden vaak net iets meer ruimte dan tussenwoningen vanwege hun hoekligging. Door hun ligging aan het einde van een rij bieden hoekwoningen niet alleen extra privacy, maar ook meer natuurlijk licht, waardoor de woning nog aantrekkelijker wordt. Het is dan ook niet verrassend dat hoekwoningen vaak duurder zijn dan tussenwoningen.

  • Vrijstaande woning

Dit woningtype bestaat uit ongeveer 13 procent van alle woningen in Nederland en kan gemakkelijk 150 vierkante meter groot zijn. Je vindt ze voornamelijk in landelijke gebieden of aan de rand van steden. Vooral in Friesland en Drenthe zijn er relatief veel van deze vrijstaande woningen te vinden, waarbij in beide provincies ongeveer 29 procent van alle woningen vrijstaand is. Het voordeel van een vrijstaande woning is de vrijheid die je hebt om het huis naar eigen smaak in te richten en uit te breiden. Wel zijn vrijstaande woningen vaak een stuk duurder dan andere woningtypes.

  • Twee-onder-één-kap

Een twee-onder-één-kap woning, ook wel bekend als een duplexwoning, is een type woning waarbij twee afzonderlijke woningen naast elkaar zijn gebouwd en één gemeenschappelijke muur delen. Ongeveer 9 procent van de woningen in Nederland is een twee-onder-één-kap. Voor gezinnen die de vrijheid willen hebben van een vrijstaande woning, maar niet de prijs willen betalen, is een twee-onder-één-kap een perfecte optie. Je hebt meer ruimte en privacy dan bij een rijtjeshuis, maar het is betaalbaarder dan een vrijstaande woning.

Het landschap van woningtypes in Nederland is divers. Of je nu op zoek bent naar een gezellig appartement in de stad, een ruim rijtjeshuis voor je gezin, of een vrijstaande woning voor privacy, Nederland heeft voor elk wat wils. Wij helpen je graag bij het vinden van jouw ideale woning!

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook