Screening huurders van sociale huurwoningen in Amsterdam stoerdoenerij

bron: AT5

In Amsterdam is het in sommige wijken tegenwoordig heel normaal om nieuwe huurders van sociale huurwoningen te screenen. Ben je een notoire laatbetaler? Of was je in een ver verleden junk? Grote kans dat de sociale huurwoning aan je neus voorbij gaat. De VVD juicht dit systeem hardop toe terwijl GroenLinks grote vraagtekens zet bij deze vorm van screening. Wie heeft er gelijk?

Doorbreken armoede

De VVD denkt dat juist in de wijken waar al veel armoede en overlast is, het verstandig is om goed te kijken naar het verleden van nieuwe huurders. Want dergelijke wijken zitten niet te wachten op nieuwe probleemgevallen, aldus VVD-raadslid van der Ree. De screening zou volgens de VVD bijdragen aan het doorbreken van de armoede.

Minder overlast

GroenLinks vindt de screening echter volkomen nutteloos. GroenLinks-lijsttrekker Groot-Wassink wijst erop dat momenteel bij de screening van 40 huurders er slechts bij één reden een rood lampje gaat branden. Bovendien werd de overlast in de wijken echt niet minder omdat de huurders door de screening heen kwamen. GroenLinks doet VVD’s opmerkingen dan ook af als stoerdoenerij.

Gerelateerd nieuws

Lees ook