Should I stay or should I go..

bron: Nos.nl

Je wilt graag verhuizen, maar hebt geen idee waar naartoe. Of je zou graag je huurwoning willen inruilen voor een koopwoning, maar je kan de hypotheek niet rond krijgen. Klinkt bekend? Zou kunnen, want maar liefst 900.000 huishoudens in Nederland durven in deze onzekere tijden niet de deur achter zich dicht te gooien om in te trekken in een nieuwe woning. Terwijl ze dat wel graag zouden willen.

De risico's van verhuizen

Uit onderzoek van Woonkennis blijkt dat zo'n 40% van alle huishoudens te maken heeft met onvoldoende financiële middelen om te kunnen verhuizen. Ook durven veel huishoudens gewoonweg niet de stap te maken, omdat ze bang zijn in financiële problemen te komen. Het veranderde politieke klimaat, de strengere eisen van banken omtrent hypotheken, hogere huurprijzen bedoeld om scheefwonen tegen te gaan en de onduidelijkheid op de woningmarkt: genoeg redenen voor deze 40% om te blijven zitten in hun huidige huur- of koopwoning. Te veel vraagtekens en te weinig antwoorden.

Afwachten

Ongeveer 17% van de 900.000 huishoudens zou wel willen verhuizen, maar zit in de wachtkamer omdat ze niet de hypotheek kan krijgen die ze nodig heeft. En 9% denkt wel te kunnen verhuizen, maar wacht liever af tot de mist een beetje is opgetrokken in huizenland. In totaal zijn er ruim 7 miljoen huishoudens in Nederland, waarvan dus slechts 8% eventueel zou willen verhuizen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook