Sociale huurgrens niet omhoog naar € 1.000,-: corporaties mogen geen middenhuur bouwen

bron: RTL Nieuws

In de grote steden vallen veel woningzoekenden tussen wal en schip: ze verdienen teveel voor een sociale huurwoning en te weinig voor een koopwoning. Deze groep is aangewezen op huurwoningen in het middensegment (€ 720,- tot € 1.000,-). In veel grote steden is er echter een gebrek aan huurwoningen in deze prijsklasse. Woningcorporaties kwamen afgelopen zomer met een oplossing voor dit probleem: sociale huurwoningen tot € 1.000,-. Minister van Engelshoven geeft echter geen toestemming voor dit plan.

Waarom te weinig middenhuur?

Omdat het te weinig rendement oplevert, bouwen investeerders te weinig huurwoningen in het middensegment. Met name in de grote steden kiezen zij eerder voor het duurdere segment. Als investeerders wel middenhuur bouwen, stijgen de huurprijzen van deze woningen snel, waardoor ze alsnog in het duurdere segment komen.

Ook woningcorporaties hebben de mogelijkheid om huurwoningen in de vrije sector, en dus het middensegment, te bouwen. In tegenstelling tot bij sociale huur, krijgen zij hierbij geen steun van de staat in de vorm van een goedkope lening. Hierdoor is het voor corporaties vaak lastig om dit te realiseren. De huurwoningen zouden ook hier op den duur in het duurdere segment belanden.

Oplossing

Aedes, koepelorganisatie van woningcorporaties, kwam afgelopen zomer met een oplossing waardoor woningcorporaties meer huurwoningen in het middensegment kunnen bouwen. Volgens Aedes zou de sociale huurgrens in steden waar behoefte is aan meer middenhuur omhoog moeten naar € 1.000,-. Woningcorporaties zouden dan meer woningen met een huurprijs van € 720 tot € 1.000,- kunnen realiseren, welke beschikbaar moeten worden voor mensen met een middeninkomen. De goedkope sociale huurwoningen (tot € 720,-) zouden gewoon beschikbaar blijven voor mensen met een lager inkomen.

Geen toestemming

Minister van Engelshoven maakte afgelopen week bekend dat zij geen toestemming geeft voor een hogere sociale huurgrens. Volgens de minister zou een hogere sociale huurgrens particuliere investeerders afschrikken. Dit is opmerkelijk, aangezien de woningcorporaties alleen woningen willen bouwen in steden waar particuliere investeerders dit juist te weinig doen. Wel pleit de minister voor een landelijke inkomensgrens, waardoor de prijzen van sociale huurwoningen ook beter vergelijkbaar worden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook