Te hoge onderverhuurboete met 9.000 euro verlaagd

bron: Telegraaf.nl

De boete die een Amsterdammer ontving voor het, zo bleek, illegaal onderverhuren van zijn woning, is met 9.000 euro verlaagd. Dit oordeelde de Raad van State deze week.

Standaardboete

De standaardboete voor het illegaal onderverhuren van je huurwoning is 12.000 euro. Deze boete is zo hoog, omdat er volgens de hoogste bestuursrechters van Nederland een urgent maatschappelijk probleem mee wordt aangepakt en de boete een afschrikwekkend effect moet hebben.

Verlaging van 9.000 euro

De standaardboete die de Amsterdammer ontving werd verlaagd van 12.000 naar 3.000 euro, omdat de onderverhuurder geen particulier is die bedrijfsmatig voordeel haalt uit het onderverhuren van huurwoningen. Sterker nog, hij heeft er niet eens financieel voordeel uitgehaald. Bij illegale onderverhuur binnen de vrije huursector wordt met deze factoren rekening gehouden bij het bepalen van het boetebedrag. Omdat dit nu niet is gebeurd, oordeelde de Raad van State dat de boete hetzelfde zou moeten zijn als bij onderverhuur in de sociale huursector: 3000 euro.

Wanneer mag ik mijn woning onderverhuren?

De Amsterdamse huurder betaalt alsnog een flinke boete voor het onderverhuren van zijn woning, terwijl hij wellicht niet eens wist dat dit volgens de wet illegaal is. Verhuur dus nooit zomaar je huurwoning door aan een ander. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij het onderverhuren van je woning wél legaal mogelijk is.

Lees hier wanneer je je huurwoning wél legaal mag onderverhuren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook