Huursubsidie

Huursubsidie is hetzelfde als huurtoeslag: tot 2006 werd de term 'huursubsidie' gebruikt, sindsdien spreekt men van 'huurtoeslag'. Dit houdt in: een tegemoetkoming die een huurder kan ontvangen om de lasten te kunnen dragen die het huren van een woning met zich meebrengt.

Indien je in aanmerking komt voor huursubsidie, dan ontvang je een bijdrage die je kunt gebruiken voor de huurkosten. Over het algemeen kom je in aanmerking voor huursubsidie als je huur relatief hoog is en je inkomen laag.

Voorwaarden huursubsidie

De belangrijkste voorwaarden voor het ontvangen van huursubsidie hebben dus te maken met de huurprijs en het inkomen. Ook is een voorwaarde dat de huur valt onder sociale huur. De maandelijkse kale huur mag dan niet hoger uitvallen dan 710,68 (2016). Ben je jonger dan 23 jaar, dan geldt een maximale huurprijs van 403,06 euro per maand (2016). Vervolgens wordt er gekeken naar de hoogte van je inkomen en je eventuele vermogen. De exacte informatie kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Hier kun je ook een proefberekening maken om de hoogte van de huursubsidie te bepalen.

Veelgestelde vragen over huursubsidie:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over huursubsidie en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

  • Wanneer kom je in aanmerking voor huursubsidie?

    Huursubsidie geldt alleen voor de sociale sector. Verder hangt het toekennen van subsidie af van het inkomen en de huurprijs.

  • Hoeveel huurtoeslag kan ik ontvangen?

    Ook de hoogte van de huurtoeslag hangt af van het gezinsinkomen en de hoogte van de huurprijs.

  • Geldt huursubsidie alleen voor sociale huur?

    Ja, huursubsidie kan alleen worden toegekend aan huurders die een sociale huurwoning huren.

Tags:
huurtoeslag, huursubsidie

Reacties (3)

Schrijf een reactie

Je reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.
mike
24 juli 2016 om 10:42


mike
24 juli 2016 om 10:35

Je reactie is in afwachting van moderatie.

Hoe werkt het volgende Rekenvoorbeeld uit, is hier recht op huurtoeslag mogelijk?

Kale huur: € 700
Schoonmaak algemene ruimten: € 15
Energiekosten algemene ruimten: € 15
Voorschot stookkosten/ water: € 100,00

volgens mij is de rekenhuur € 724 dit zou boven de 710 uitkomen maar er staat overal dat je servicekosten bij mag tellen tot €12, maar nergens dat dit moet. zou hier recht kunnen zijn op huursubsidie tot het maximum van € 710, of geen subsidie omdat 724 boven het maximum ligt?

Niet echt nodig
7 december 2016 om 09:29

Hoi doei

b.kruijshaar
6 februari 2017 om 10:16

Heb ik wel recht op een huursubsidie ik woon op de vrijmark 176 1355GS b.kruijshaar