Jongeren keren steeds vaker terug naar ouderlijk huis

bron: CBS.nl

25 procent van de jongeren die het ouderlijk huis verlaten, keert binnen vijf jaar weer terug. Het aantal terugkerende jongeren is volgens cijfers van het CBS de afgelopen jaren flink gestegen.

Jong het huis uit, sneller weer terug

De CBS-cijfers tonen aan dat het moment van terugkeer vooral wordt bepaald door de leeftijd waarop iemand uit huis gaat. Hierbij geldt dat hoe jonger men op zichzelf gaat, hoe groter de kans is dat men terugkeert.

In totaal keert 25,5 procent van alle jongeren terug naar hun ouders: dit aandeel ligt met 27 procent bij vrouwen wel iets hoger dan bij mannen (24,1 procent). Mogelijk wordt dit verklaard door het feit dat vrouwen het huis gemiddeld ook jonger verlaten. Mannen die op dezelfde leeftijd het huis uitgaan, keren gemiddeld vaker terug dan vrouwen.

Vrouw gaat sneller opnieuw het huis uit

Zodra ze zijn teruggekeerd bij hun ouders, verlaten dames het ouderlijk huis sneller voor de tweede keer. Waar twee jaar na terugkeer bijna de helft van de mannen (48 procent) nog steeds bij hun ouders woont, ligt dit percentage bij vrouwen op 37 procent. Uiteindelijk kiest bijna iedereen toch weer voor een eigen woonruimte: tien jaar na terugkeer woont nog 5 procent van de vrouwen nog steeds bij hun ouders. Mannen blijven in dit geval langer bij hun ouders wonen: bij hen ligt dit percentage op 10 procent.

Relatiebreuk

Een relatie die strandt, is de voornaamste reden waarom men terugkeert naar het ouderlijk huis. Stellen wonen tegenwoordig vaker samen zonder getrouwd te zijn. “Het is meer trial and error: samen kijken hoe het nou is om samen te wonen,” zegt Jan Latten, sociaal demograaf bij het CBS. Ook geldgebrek is een reden die vaak genoemd wordt; het beëindigen van de studie is een minder gehoord argument.

Veranderende tijden

Jongeren hebben tegenwoordig pas later een vaste baan en relatie, stelt Latten. Waar een 24-jarige vrouw in de jaren 70 al in het huwelijk getreden was en haar eerste kind kreeg, zetten veel mensen nu pas rond het dertigste levensjaar dit soort stappen. “Jongeren hebben meer tijd nodig om zichzelf te ontplooien, te leren en kennen en te weten zat ze willen.”

Gerelateerd nieuws

Lees ook