Huurmonitor Q1 2024: Steeds minder huuraanbod in de vrije sector

bron: Pararius

Gisteren presenteerde woningplatform Pararius samen met data-analist Realstats de Huurmonitor van het eerste kwartaal van 2024. In de Huurmonitor komt naar voren dat de trend van het krimpende huuraanbod voortzet. Ten opzichte van 2023 is het totale aanbod vrije sector huurwoningen met 27,9% gedaald. De gemiddelde prijs per vierkante meter steeg met 8,6%, vergeleken met het jaar daarvoor rond dezelfde tijd.

In de eerste maanden van 2024 kwamen er zo’n 17.500 vrije sector huurwoningen vrij, beschikbaar om opnieuw verhuurd te worden aan nieuwe huurders. Vergeleken met een jaar eerder is dat 27,9% minder. Ook steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van €16,85 in het eerste kwartaal van 2023 naar €18,30 in het eerste kwartaal van 2024. Dit laat zien dat door een stijgende vraag en een dalend aanbod, de krapte op de huurmarkt blijft toenemen.

Van huurwoning naar koopwoning

Een andere trend die zich voortzet is het verschuiven van huurwoningen naar de koopmarkt. Dit betekent dat woningen die eerst aangeboden werden als huurwoning, steeds vaker niet opnieuw werden verhuurd en in plaats daarvan te koop worden gezet. Het percentage koopwoningen dat afkomstig is van de huurmarkt ligt nu rond de 7%, vorig jaar rond dezelfde tijd lag dit percentage nog rond de 4%. De verschuiving naar de koopmarkt is te verklaren door de verkoop van huurwoningen door particuliere verhuurders (eigenaren met meestal maar één of een paar woningen te huur).

Aantal reacties per huurwoning

Gemiddeld ontving een huurwoning minder reacties dan een jaar geleden. In het eerste kwartaal van 2024 kon een nieuw vrijgekomen huurwoning in de vrije sector rekenen op zo’n 19 reacties. Een jaar eerder rond dezelfde tijd lag dit aantal op gemiddeld 22 reacties. In de grote steden is dit verschil in daling groter. In Amsterdam krijgt een huurwoning gemiddeld 18 reacties in het eerste kwartaal van 2024, ten opzichte van een jaar geleden toen dit aantal nog op 34 reacties per huurwoning lag. Ook in de steden Eindhoven, Utrecht en Den Haag daalde het aantal reacties aanzienlijk. Alleen in Rotterdam steeg het aantal reacties van gemiddeld 31 in het eerste kwartaal van 2023, naar 33 reacties in Q1 2024.

Ben je benieuwd naar alle cijfers en conclusies van de Huurmonitor? Lees de volledige publicatie hier.

Gerelateerd nieuws

Lees ook