Verhuurders moeten oude inkomensgegevens van huurders vernietigen

bron: Nu.nl

Verhuurders van sociale huurwoningen moeten oude inkomensgegevens (2013 – 2015) van hun huurders vernietigen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze zijn destijds onrechtmatig vrijgegeven door de Belastingdienst. Dit meldt de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) vandaag.

Onrechtmatig verstrekt

In februari oordeelde de Raad van State dat de Belastingdienst onrechtmatig gegevens met betrekking tot het inkomen van huurders had gedeeld met verhuurders van sociale huurwoningen. De verhuurders gebruiken deze gegevens, die overigens alleen aangeven in welke inkomenscategorie een huurder valt, om te bepalen hoeveel zij de huurprijs mogen verhogen.

De AP (Autoriteit Persoonsgegevens) heeft verhuurders nu verzocht om de verstrekte inkomensgegevens van 2013 tot 2015 te vernietigen, omdat de Belastingdienst destijds geen wettelijke toestemming had om deze gegevens te delen. “Het gaat om gevoelige gegevens die verhuurders niet zonder wettelijke grondslag onder zich mogen hebben,” zegt een woordvoerder van de AP.

Nieuwe inkomensgegevens

Door een wetswijziging in de nieuwe huurwet heeft de Belastingdienst nu wel toestemming om inkomensgegevens van huurders aan verhuurders te verstrekken. Nieuwe gegevens met betrekking tot de inkomenscategorie zijn hiermee vanaf dit jaar wel rechtmatig verstrekt en hoeven niet te worden vernietigd. De AP houdt in de gaten dat de regels voor bescherming van persoonsgegevens correct nageleefd worden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook