Nieuwbouw sociale huurwoningen neemt weer toe na jarenlange daling

bron: Aedes.nl

De nieuwbouw van sociale huurwoningen daalt al jaren en kende in 2015 een absoluut dieptepunt. Vanaf dit jaar laten de nieuwbouwcijfers echter weer een toename zien, zo blijkt uit rapportage van onderzoeksbureau ABF Research. De huurstijgingen zullen lager worden.

Meer nieuwbouw

In 2015 jaar werden er 16.400 nieuwe huurwoningen gebouwd, 800 minder dan het jaar daarvoor. De daling in de nieuwbouw van huurwoningen kende daarmee een absoluut dieptepunt. Wel werden er vorig jaar meer woningen gerenoveerd in minder gesloopt.

De rapportage laat echter zien dat corporaties voornemens zijn om weer meer huizen te gaan bouwen. De verwachting is dat de nieuwbouw dit jaar stijgt naar 23.000 woningen en in 2017 verder toeneemt naar 26.000 woningen.

Lagere huurstijging

De nieuwbouw van sociale huurwoningen richt zich steeds meer op woningen met een lagere huurprijs. De gemiddelde huurprijs van een corporatiewoning was 507 euro in 2015, een stijging van 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor de komende jaren wordt een lagere stijging van 2 procent verwacht (inclusief inflatie).

Van dit percentage gaat vervolgens nog de huurmatiging af op basis van de huursombenadering, een maatregel binnen de nieuwe huurwet die sinds deze maand van kracht is. Deze huursombenadering legt alle corporaties gezamenlijk een maximale totale huurstijging op van de inflatie plus 1 procent van woningcorporaties (inclusief de huurstijging bij vrijkomende woningen).

Gerelateerd nieuws

Lees ook