6x duurzame tips om je huis warm te houden tijdens winterse dagen

In de winter is het altijd een uitdaging om je huis warm te houden, vooral op dagen dat het aanhoudend koud is en er veel sneeuw valt. Om je huis warm te houden kun je meer doen dan alleen de thermostaat omhoog hogen. Wij geven je (duurzame) tips!

Tip 1: Dicht tochtgaten

Wanneer het koud is in huis ben je snel geneigd om de verwarming extra hoog te zetten, maar dit lost niet altijd het probleem op. Als het namelijk tocht in huis ben je de warmte zo weer kwijt. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar deze tochtplekken om meer warmteverlies te voorkomen. Vaak vind je deze in kieren of gaten in de muur en vloer. Je kunt tochtstrips aanschaffen om dit probleem zoveel mogelijk te verhelpen. Of, en dat is misschien nog sneller en handiger: rol een handdoek op en leg deze tegen de kieren van de voor- of tuindeur.

Tip 2: Gebruik een deurdranger

Niet alle kamers hoeven even warm te zijn, maar het is wel belangrijk dat de ruimte waarin jij je begeeft lekker warm is. Door de deur van die ruimte te sluiten blijft de warmte behouden. Maar je kent het vast: soms vergeet je uit gewoonte om een deur dicht te doen. Een deurdranger biedt de oplossing: deze zorgt ervoor dat deuren automatisch sluiten, waardoor de warmte van de kamer niet verloren gaat.

Tip 3: Kleed je warm

Soms is het een kwestie van de juiste kleding combineren waardoor de verwarming aan of hoger zetten overbodig wordt. Veel lichaamswarmte gaat verloren via je hoofd, je kunt een muts dragen om deze warmte vast te houden. Je voeten zijn meestal ook als eerste koud omdat ze de warmte ook daar niet goed vast kunnen houden. Schaf dus een paar lekkere sloffen of dikke sokken aan of leg een kleedje of elektrische mat onder je voeten. Een simpele maar super effectieve oplossing!

Tip 4: Sluit de gordijnen

Dikke stoflagen tegen het raam zorgen voor een isolerende werking. Ze houden koude lucht van buiten tegen én kunnen warme lucht vanaf de radiator binnen houden. Extra tip: hang tijdelijk gordijnen voor de voor- of tuindeur. Daar komt veel kou vandaan en die houd je op deze manier goed buiten.

Tip 5: Gebruik radiatorfolie

Wanneer je radiatorfolie achter je verwarming of tegen de muren plakt, verlies je 75% tot 95% minder warmte. Kamers blijven hierdoor beter geïsoleerd en je bespaart ook nog eens geld.

Tip 6: Creëer warmte en sfeer met kaarsen

Vooral in kleine ruimtes merk je al heel snel dat een kaarsje zorgt voor warmte. Kaarsen zullen de verwarming niet geheel kunnen vervangen, maar ze staan wel heel gezellig en knus. Kies ook eens voor een geurkaars: naast extra warmte zorgt deze ook voor een aangename geur in je huis. Wat dacht je bijvoorbeeld van sandelhout of appel/kaneel?

Gerelateerd nieuws

Lees ook