8x tips voor een koeler huis

bron: Huffington Post

Warm hè, buiten? Om over binnen nog maar te zwijgen… Je woning voelt waarschijnlijk aan als sauna als de zon er een paar minuten op staat. En hoewel je misschien denkt dat een ventilator de enige uitkomst biedt, is er echt nog wel veel meer dat je kunt doen. De belangrijkste tips vind je hieronder op een rij. Let’s start cooling your house (and yourself) down!

1. Dicht, dicht en nog eens dicht

Klinkt logisch, maar werkt echt: sluit je deuren en ramen gedurende de dag en doe ook je gordijnen of jaloezieën helemaal dicht. Vooral aan de kant van je huis waar de zon schijnt kan dit echt schelen. Zet ’s ochtends voor je naar je werk vertrekt alles nog even tegen elkaar open en doe daarna alles dicht.

2. Katoenen beddengoed en kleding

Mooi hoor, dat flanellen of satijnen beddengoed, maar in de zomer wil je allesbehalve niet-ademende stoffen tegen je lijf aan hebben. Tijd voor een ander stofje, dus! Katoenen beddengoed ademt een stuk beter, en houdt minder warmte vast. Dat geldt trouwens ook voor je kleding; dag plakkende, synthetische shirts, hallo katoen!

3. Voetenbadje naast je bed

Word je ’s nachts badend in het zweet wakker? Zet eens een voetenbadje naast je bed, gevuld met ijskoud water. Even dippen en je lijf voelt gelijk een stuk koeler aan.

4. Ga toch barbecueën!

Gebruik je de oven vaak? Dan wordt het misschien tijd om je eens te verdiepen in recepten waarbij je geen oven nodig hebt. Ovens, maar eigenlijk ook fornuizen, geven enorm veel warmte af. En als het hoogzomer is, is al die extra warmte natuurlijk hartstikke niet welkom. Dus: ga salades maken! Of barbecueën op je balkon/in je tuin/in het park. Is nog leuk ook.

5. IJs voor je ventilator

Deze tip klinkt je misschien wat gek in de oren, maar werkt als een tierelier. Heb je een ventilator? Zet er dan een grote bak met ijs recht voor. Elke keer als de ventilator langs de ijsbak draait, verspreidt -ie een ijzig mistje. Klinkt perfect, toch? Zeker het proberen waard.

6. Koud douchen

“Als het warm is, wil ik niets liever dan onder een koude douche springen!” Dat roepen we vaak heel enthousiast, maar doen we het ook echt? Waarschijnlijk niet, want da’s toch best wel koud. Misschien moet je het toch wél overwegen, want een warme douche zorgt alleen maar voor meer stoom in je badkamer en de rest van je verdieping, en da’s toch best wel weer warm.

7. Unplug

Alles wat in een stopcontact zit, produceert warmte. Je waterkoker, je televisie, die lamp naast de eettafel… allemaal warmteveroorzakers. Trek de stekker eens uit de dingen die je niet gebruikt! En ja, misschien ook een keer uit de televisie. Een avondje zonder Netflix moet kunnen, toch?

8. ’s Avonds alles open

En als je dan naar bed gaat ’s avonds, zet dan alles wat je open kunt zetten, open. Laat dat nachtbriesje lekker naar binnen waaien, zodat je huis in ieder geval in de nacht de kans krijgt om een beetje af te koelen. Wellicht wel handig om horren te (laten) plaatsen, zodat je niet alsnog wakker wordt van zoemende muggen om je oren.

Lees ook: Koud winterweer op komst: zo houd je het binnen lekker warm!

Gerelateerd nieuws

Lees ook