Koud winterweer op komst: zo houd je het binnen lekker warm!

bron: NU.nl, WeerOnline

De voorspellingen zijn duidelijk: er is winterweer op komst. De komende dagen dalen de temperaturen en is er zelfs kans op lichte vorst en winterse neerslag. Niet erg, zolang het binnen maar lekker warm is, toch? Om ervoor te zorgen dat jij er ook warm bijzit, geven we je wat handige tips waarmee jede temperatuur binnen aangenaam houdt zonder dat de stookkosten oplopen.

Thermostaat ‘s nachts lager, niet uit

Je zou denken dat je bespaart door de thermostaat ‘s nachts uit te zetten, maar niets is minder waar. Het is namelijk beter om de thermostaat lager te zetten dan helemaal uit. Op deze manier voorkom je dat de leidingen bevriezen en dat het enorm lang duurt voordat je woning weer opgewarmd is.

Milieu Centraal geeft het advies om de thermostaat bij verwarming door radiatoren ‘s nachts terug te zetten op 15 graden. Bij vloerverwarming adviseren zij 17 of 18 graden, omdat het langer duurt voordat vloerverwarming warm wordt. Hetzelfde geldt voor een warmtepomp.

Folie op de radiatoren

Een manier om de warmte binnen te houden is het plaatsen van folie achter de radiator. Op deze manier isoleer je de muur en zorg je ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen. Deze oplossing is ook nog eens goed voor je portemonnee: een rol radiatorfolie is al voor een paar euro te krijgen bij de bouwmarkt.

Ventilatie

Dit advies lijkt op het eerste gezicht misschien wat onlogisch, maar is toch heel waardevol. Ook in de winter is het namelijk belangrijk om je woning goed te blijven ventileren door ramen of luchtvensters open te zetten. De lucht die bij ventilatie binnenkomt is een stuk droger dan de lucht die al binnen is, en droge lucht is makkelijker te verwarmen. Natuurlijk moet je niet vergeten om de verwarming even uit te zetten als je de ramen open zet, zodat warmte niet onnodig verloren gaat.

Deuren en gordijnen dicht

Kleine ruimtes zijn makkelijker te verwarmen dan grote ruimtes. Houd deuren daarom tijdens koude dagen zoveel mogelijk gesloten, zodat de kou uit grote ruimtes niet naar de warmere kleine ruimtes kan ontsnappen. Ook gordijnen kunnen het best gesloten blijven, omdat via ramen een hoop warmte kan ontsnappen, ook als ze dicht zijn. Gordijnen zijn daarom een goed isolatiemiddel. Laat de gordijnen alleen niet over de radiatoren heen vallen want dit houdt de warmte weertegen.

Steek wat kaarsjes aan

Ze staan niet alleen enorm gezellig tijdens de donkere winterdagen, maar zorgen ook nog eens voor extra warmte: kaarsen. Een klein waxinelichtje kan al zo’n 30 watt warmte afgeven. Een aantal van deze kaarsjes kunnen een kleine ruimte toch een stuk aangenamer maken.

Gerelateerd nieuws

Lees ook