Aanpak woningmarkt volgens CDA

bron: Nieuwbouwwijzer.nl

Het CDA heeft voor de komende verkiezingen duidelijke maatregelen klaar liggen voor de aanpak van de wankele woningmarkt. De crisis is volgens de CDA te beteugelen door een brede en gezamenlijke aanpak, duidelijke keuzes en panklare hervormingen. Het verkiezingsprogramma met de naam Iedereen heeft enkele in het oog springende maatregelen:

Maatregelen verkiezingsprogramma 'Iedereen'

  • De huur- en koopmarkt moeten beiden aangepakt worden om vertrouwen in de markt te herstellen. De één beïnvloedt de ander, de markten staan dus niet los van elkaar. Duidelijke afspraken met bouwbedrijven, woningcorporaties, financiële instellingen en pensioenfondsen zijn een absolute must.

  • Om mensen een helpende hand te bieden bij het aflossen van de hypotheekschuld zou een aflossingsbonus ingesteld moeten worden. Ook zou het mogelijk moeten zijn jaarlijks 20% boetevrij af te kunnen lossen op bestaande hypotheken.

  • De hypotheekrenteaftrek dient aangepakt te worden zoals afgesproken in het Kunduz-akkoord.

  • Starters in het bijzonder zijn zeer gebaat bij ondersteunende maatregelen zoals een bouwspaarregeling, verhoging van het schenkingsrecht en minder strengere eisen bij het aanvragen van een hypotheek.

  • Woningcorporaties moeten meer ruimte krijgen om te investeren in de huurmarkt. Doel is een goede balans te vinden tussen huurprijs, economische waarde en woonkwaliteit. Huishoudens met lage inkomens zouden korting op de huur moeten krijgen.

  • Het invoeren van de sociale vlaktaks. Dit zorgt voor een meer rechtvaardige verdeling van fiscaal voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Elke huishouden, hoog of laag inkomen, heeft hiermee recht op hetzelfde aftrektarief.

Gerelateerd nieuws

Lees ook