Aedes: Doorberekeningen verhuurdersheffing en huurverhoging onjuist

bron: Nugeld.nl

Aedes, koepelorganisatie van woningcorporaties, zet grote vraagtekens bij de doorberekening van de plannen van minister Stef Blok. Aedes denkt dat de minister een plaatje schetst dat van geen kant klopt. Voorzitter van Aedes Marc Calon vraagt zowel de Eerste als de Tweede Kamer om een herberekening voordat akkoord wordt gegaan met de plannen. Het gaat hierbij ondermeer om de inkomensafhankelijke huurverhogingen en de zwaar bekritiseerde verhuurdersheffing.

Verhuurdersheffing laag ingeschat

De bedoeling is dat woningcorporaties 1,7 miljard euro ophoesten aan verhuurdersheffing. Minister Blok meent dat corporaties hiervoor de opbrengsten kunnen gebruiken die de geplande huurverhogingen opleveren. Maar volgens Aedes heeft de minister de heffing veel te laag ingeschat in zijn berekeningen, terwijl de opbrengsten aan huurverhogingen veel te hoog zijn berekend. Bovendien is de minister volgens de koepelorganisatie vergeten de inbreng van corporaties aan de sanering van Vestia mee te nemen in zijn analyse. Al met al denkt Aedes dat het foutief berekenen van de plannen straks een tekort van ruim een miljard euro oplevert.

Juridische stappen

Aedes is zelfs bereid juridische stappen te zetten indien de minister en de coalitie niet van plan zijn de maatregelen aan te passen. Volgens Calon brengen de maatregelen de woningcorporaties alleen maar verder in de problemen. Zo houden ze geen cent over voor investeringen. Een woordvoerder van de minister laat weten het totaal niet eens te zijn met de opmerkingen van Aedes. Volgens het kamp van Stef Blok is juist Aedes niet nauwkeurig in haar berekeningen. Bovendien zijn de kosten voor de sanering van Vestia wel meegenomen in het kostenplaatje, aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat corporaties ook over andere middelen beschikken om geld te genereren, bijvoorbeeld door een deel van het woningbezit te verkopen of door het personeel efficienter in te zetten. Wordt vervolgd...

Gerelateerd nieuws

Lees ook