Alle toezicht voor woningcorporaties in handen van Stef Blok?

bron: Nu.nl

Woningcorporaties hebben steeds meer moeite met de plannen van minister Stef Blok. Ook zijn laatste wapenfeit valt niet in goede aarde bij de corporaties. Blok wil namelijk het liefst alle toezicht op de woningcorporaties vanuit het ministerie plaats laten vinden. Aedes zet hier grote vraagtekens bij, want hoe onafhankelijk kan een dergelijk toezicht zijn?

Onafhankelijk toezicht

Volgens Aedes, vertegenwoordiger van de woningcorporaties in Nederland, kan dat dus niet. Want een toezichthouder die zelf ook de plannen maakt voor de woningmarkt en doorvoert, is niet volledig onafhankelijk meer. In de plannen van minister Blok zou de huidige toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) enkel nog toezicht houden op het saneren van de woningcorporaties en het organiseren van projectsteun.

Inspectiedienst

CFV heeft ook zo haar bedenkingen over het voorstel van de minister. Alle toezicht bij een ministerie leggen terwijl dat ministerie zich ook al bezighoudt met de toezicht op het beleid van volkshuisvesting van de woningcorporaties is volgens het fonds een slecht plan. Het is nog niet duidelijk of Blok zijn plannen voor een nieuwe inspectiedienst doorzet. Hij wil hiermee vooral financiële debacles zoals bij Vestia voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook