Betaalbare huurwoningen steeds schaarser

bron: Nu.nl

Een betaalbare huurwoning vinden wordt steeds moeilijker. Vooral starters met een lager inkomen krijgen het zwaar te voortduren. Dat meldt het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) donderdag in zijn jaarlijkse analyse van de prestaties van woningcorporaties.

Huurwoningen na 13 jaar vrij

Een huurwoning komt tegenwoordig pas na gemiddeld 13 jaar vrij. Huurwoningen van corporaties worden ook steeds schaarser. Vorig jaar ging het om 7,9 procent van de woningen. Huurwoningen in Amsterdam en huurwoningen Utrecht zijn het lastigste vindbaar voor een betaalbare prijs.

40 procent minder opgeleverde koopwoningen

Een ander probleem is dat er steeds minder nieuwe woningen gebouwd worden. Het aantal opgeleverde huurwoningen daalde in 2010 met bijna 16 procent. Voor koopwoningen was dit zelfs 40 procent. Het aantal huurwoningen dat woningcorporaties realiseerden daalde in 2010 met 7 procent. Het CFV waarschuwt dat de investeringsmogelijkheden van de corporaties onder druk staan. Dit komt doordat er vorig jaar een verlies geleden werd van 860 miljoen euro.

Betaalbare woningen in trek

Vooral betaalbare huizen zijn in deze crisistijd erg populair. Dit komt omdat starters op de woningmarkt nog niet vastzitten aan een te verkopen huis. En liever verhuizen van huurwoningen. In 2010 verkochten de woningcorporaties 15.000 huurwoningen aan particulieren. De corporaties verdienden vorig jaar ook zeer goed op de verhuur van woningen. Volgens het CFV heeft dit te maken met het feit dat de onderhoudskosten laag zijn en de huuropbrengsten hoog.

Gerelateerd nieuws

Lees ook