De huursector - wie heeft de oplossing?

bron: Nu.nl

Het welles-nietes spelletje in de woningmarkt gaat vrolijk door. Want wat de ene dag nog stellig opgebouwd wordt, ligt een week of zelfs een dag later aan gruzelementen. Opmerkelijk. Want alle partijen zouden toch hetzelfde doel voor ogen moeten hebben, namelijk het gezondmaken van de zieke woningmarkt.

Blut door verhuurdersheffing

Voor de huursector zijn verschillende ideeën geopperd. VVD en PvdA willen bijvoorbeeld een verhuurdersheffing instellen, die betaald gaat worden door verhuurders en woningcorporaties. Deze heffing zou jaarlijks een leuk zakcentje op moeten leveren: 2 miljard euro.Hoe de corporaties en verhuurders dit bedrag bij elkaar gaan sprokkelen? Dat is vooralsnog de vraag. Huren verhogen? Zou kunnen. Alleen ligt er ook nog een nieuw plan klaar dat het oude puntensysteem zou moeten vervangen. De maximale huur zou volgens de VVD en PvdA namelijk bepaald moeten worden op basis van 4,5% van de WOZ-waarde van de woning. En laat nou net die WOZ-waarde door de crisis in de woningmarkt telkens verder teruglopen.

Verhuurders de klos

Verhuurders zitten met de handen in het haar, vrezen een financieel drama en roepen de regering dan ook op nog eens goed na te denken over de gemaakte afspraken. Ook andere politieke partijen laten inmiddels van zich horen - 'Verlaag de verhuurdersheffing!', 'Verhoog de maximale huurprijs!', 'Houd het puntensysteem intact!', 'Pak het puntensysteem aan!'. Tja, als je het mij vraagt, zijn dit weer oplossingen die alleen tijdelijk de gaten in de dijk van de huursector vullen. Maar wat te doen? Als woningcorporaties hun handen niet meer durven te branden aan nieuwe projecten en er dus weinig tot geen nieuwe huizen zullen worden gebouwd, dan gaat er iets niet goed. Als de verhuurders krom moeten liggen om de heffing te kunnen betalen en ze dus alle huren tot het maximale opschroeven, weet ik niet of de VVD en de PvdA zulke verstandige afspraken hebben gemaakt. Ja, er is ook een voordeel aan de hogere huren, want door het nieuwe systeem met de WOZ-waarde komen er - zeker in de schaarstegebieden zoals Amsterdam en Utrecht - meer woningen beschikbaar in de prijsklasse van 670 euro tot 900 euro. En die zijn hard nodig!

Opnieuw overleg

Terug naar de tekentafel lijkt de enige oplossing. Minister Stef Blok van Wonen zal toch nog eens goed naar alle partijen en belangengroepen moeten luisteren om tot een evenwichtig besluit te komen. Wellicht dat het regeerakkoord té gehaast is afgerond.

Gerelateerd nieuws

Lees ook