Duidelijke daling aantal beschikbare huurwoningen in juli

bron: Bouwenwonen.net

Uit onderzoek is gebleken dat in juli 2012 het aantal huurwoningen dat beschikbaar is voor particulieren met 11% is gedaald ten opzichte van een maand eerder. Ook in vergelijking met een jaar eerder, juli 2011 dus, is het aanbod met 11% gedaald. Vooral het aanbod huurwoningen met een huurprijs van 700 tot 900 euro daalde opvallend, namelijk met 19,6%. De gemiddelde huurprijs steeg met 12 euro naar een gemiddelde huurprijs van 822 euro.

Stijgende huurprijzen

De prijs per vierkante meter nam ook toe, namelijk met 6,3%. In juli werd gemiddeld 9,97 euro betaald per vierkante meter. Deze toename had twee duidelijke redenen: een stijgende huurprijs terwijl het gemiddelde oppervlakte van huurwoningen afnam met 4,5%. De grootste stijging van de huurprijs was te vinden in Utrecht, hier betaal je momenteel gemiddeld 947 euro voor een huurhuis. In Eindhoven hoefde je het minst te betalen in de grote 'huursteden', namelijk 'slechts' 718 euro.

Inflatiecorrectie

Volgens Frederik Sinke van Direct Wonen is het duidelijk waarom de huurprijs gestegen is. 'Veel mensen hebben een woning kunnen vinden voor de maand juli waardoor in juli het aantal beschikbare huurwoningen afnam. En verhuurders mochten per 1 juli de inflatiecorrectie doorvoeren met maximaal 2,3%. Hier maakten een groot aantal verhuurders graag gebruik van, wat voor veel huurders betekende dat de huurprijs omhoog ging.'

Gerelateerd nieuws

Lees ook