Een WhatsApp-groep met de buurt: een goed initiatief of een bron van irritaties?

bron: NU.nl, NOS

Buren die een Whatsapp-groep beginnen om samen de wijk in de gaten te houden, je hoort het steeds vaker. Een goed burgerinitiatief dat zorgt voor een veiliger gevoel in de buurt zou je zeggen. Toch blijkt dat niet iedereen het daarmee eens is.

Een veilig gevoel

Stichting WhatsApp Buurtpreventie (WABP) is de meest gebruikte app onder buren en telt momenteel 640.000 gebruikers. Volgens Danielle Ohler van het Centrum voor Criminaliteitspreventie hebben de groepsapps zeker nut. “Dankzij deze groepen wordt het veiligheidsgevoel in Nederland echt vergroot en hoewel er nog geen landelijke cijfers bekend zijn, zal het aantal heterdaadjes dankzij deze Whatsapp-groepen veel groter zijn dan voorheen” laat zij weten aan NU.nl.

Onzinberichten

Toch is niet iedereen positief over de buurtapps. Er ontstaan vaak grote frustraties waardoor buurman na buurman de groepsapp verlaat. Vooral foto’s van vermiste katten blijken tot grote ergernissen te leiden. Danielle Kloos en Paul Dirks beheren samen tien WhatsApp-groepen in Heiloo. Totaal zitten er in de groepsapps zo’n 1500 mensen. Danielle en Paul snappen wel dat de apps soms tot irritaties leiden. "Als je een duimpje verstuurt, komt dat bij zo'n 200 mensen binnen. Daar zitten zij niet op te wachten", zegt Kloos tegen NOS.

Zo houd je het leuk

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en de WABP hebben de gouden tips om ervoor te zorgen dat de buurtapp een succesvol initiatief blijft:

  • Spreek van tevoren af welke informatie wel of niet gewenst is in de groepsapp. Is de groepsapp echt alleen voor alarmerende situaties, of kunnen er ook dingen als een stroomstoring in gedeeld worden?
  • Emoji blindheid, het bestaat echt. Niet iedereen interpreteert emoji’s hetzelfde. Hoe leuk het ook is, beperk het gebruik van emoji’s zoveel mogelijk om irritaties te voorkomen;
  • Zoek je een oppas voor je huisdier of wil je oude spullen verkopen? Deel dit niet in de buurtpreventie WhatsApp-groep, veel leden zitten hier waarschijnlijk niet op te wachten;
  • Iets verdachts gezien? Deel het pas met je buren zodra je zeker weet dat er echt iets aan de hand is. Zo voorkom je een hoop geroddel en onnodige paniek;
  • Het is goed om aan inbrekers te laten weten dat buren elkaar op de hoogte houden middels een WhatsApp-groep. Hier zijn speciale stickers voor welke verspreid kunnen worden in de buurt. Als inbrekers weten dat er goed wordt opgelet, zullen ze sneller worden afgeschrikt.

Lees ook: Inbrekers kiezen vaker voor huurwoningen. Met deze tips blijf je ze voor!

Gerelateerd nieuws

Lees ook