Een woning huren: welke verzekeringen zijn handig?

Als je een woning gaat huren zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Eén daarvan is verzekeringen. In Nederland is het niet verplicht om als huurder verzekeringen af te sluiten. Natuurlijk is het handig om dit wel te doen, zodat je nooit voor onaangename verrassingen komt te staan. Om te weten welke verzekeringen handig kunnen zijn, is het belangrijk om te weten welke verantwoordelijkheden je hebt als huurder en welke verantwoordelijkheden bij de verhuurder liggen. En dat hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet!

Waar moet jij als huurder aan denken?

Er zijn een aantal verzekeringen die handig kunnen zijn voor jou als huurder:

Inboedelverzekering: Jij bent verantwoordelijk voor het verzekeren van al jouw bezittingen en dus ook voor de spullen die in je woning staan. Je kunt hiervoor een inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering is belangrijk wanneer je een gestoffeerde woning of een kale woning huurt. In dit geval zijn je meubels, elektronica en alle andere spullen verzekerd tegen o.a. schade en inbraak. Het is ook mogelijk om een all-risk inboedelverzekering af te sluiten, waarbij je ook verzekerd bent voor schade die je zelf aanricht.

Aansprakelijkheidsverzekering: Deze verzekering is vooral handig als je een gemeubileerde woning huurt. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je namelijk verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan zaken die niet jouw eigendom zijn. Denk bijvoorbeeld aan schade aan de wasmachine die eigendom is van de verhuurder. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je hoge kosten. Wanneer je kinderen en/of huisdieren hebt, worden zij meeverzekerd..

Rechtsbijstandsverzekering: Het komt weleens voor dat je als huurder in conflict komt met de verhuurder. Wanneer beide partijen er niet uitkomen, kan er altijd beroep worden gedaan op een gespecialiseerde jurist die de verantwoordelijkheid op zich neemt. Deze kosten kunnen hoog oplopen en om die reden is het altijd handig om een verzekering af te sluiten waarin deze kosten worden gedekt: de rechtsbijstandsverzekering.

Glasverzekering: Vaak wordt gedacht dat het glas van de woning onder de opstalverzekering (die de verhuurder afsluit) valt, omdat het vastzit aan de woning. Aangezien glas erg prijzig is, is het handig om de verhuurder te raadplegen of eventuele schade aan het glas al gedekt is of dat je het zelf moet verzekeren. Waar je in de meeste gevallen een verzekering niet kunt delen met elkaar, is dat wel het geval bij een glasverzekering.

Waar moet jij als verhuurder aan denken?

Opstalverzekering: Wanneer je een woning verhuurt in Nederland, ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je je woning tegen schade door inbraak, storm of brand. Met deze verzekering is alle schade die aan de buitenkant van de woning wordt aangericht, en aan alles wat hieraan vastzit, gedekt. In sommige gevallen laten huurders een clausule in het contract opnemen waardoor zij niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade. Neem het huurcontract voordat je ondertekent goed door om verwarring over deze regeling tijdens de huurperiode te voorkomen.

Voor een verhuurder zijn er verder geen verplichte verzekeringen die moeten worden afgesloten. Het is wel handig om een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Fun fact: in Nederland heeft een gemiddeld persoon acht verschillende polissen lopen. Dit maakt ons het land waar de meeste verzekeringen per persoon zijn afgesloten!

Gerelateerd nieuws

Lees ook