Eerste officiële ‘tiny-house’-bewoner van Nederland is een feit

bron: NOS.nl

In Alkmaar woont Marjolein Jonker in haar ‘tiny house’ van slechts zes bij twee meter. Ze is de eerste Nederlander met officiële toestemming om zo’n klein huisje te bewonen, bericht het NOS vandaag. Het begin van een nieuwe trend?

Eindelijk toestemming

Marjolein is ontzettend blij met haar tiny house op een industrieterrein in Alkmaar, waar ze nu eindelijk toestemming voor heeft van de gemeente. Ze is de eerste tiny house-eigenaar die een stukje grond van de gemeente krijgt.

Vanwege bouwbesluiten was het voorheen niet mogelijk om zo’n huisje te bewonen in Nederland, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Aan het einde van de maand komen er nog vijf tiny houses bij in Alkmaar en ook andere gemeenten willen toestemming gaan geven voor deze kleine woningen. In Almere komen ze deze zomer ook.

Goedkoop en milieuvriendelijk

Het concept ‘tiny houses’ is over komen waaien uit Amerika, waar na de crisis een grote behoefte was aan goedkope woonmogelijkheden. Een tiny house kost tussen de 35 en 45 duizend euro. Niet alleen de aanschafprijs is laag, ook de woonlasten zijn minimaal omdat tiny houses meestal zelfvoorzienend zijn op het gebied van elektriciteit.

Vrijheid

Marjolein woonde altijd in een ‘gewoon’ huis en moest dan ook veel van haar spullen en meubels verkopen op rommelmarkten. Ook doneerde ze veel aan het goede doel. Moeilijk vond ze dit niet, integendeel: “Het geeft lucht, niet alleen in huis maar ook in je hoofd”. Een tiny house past in de filosofie van een eenvoudiger leven, met meer vrijheid, minder spullen en een lage milieubelasting.

Gezinnen

Er zijn meerdere gezinnen die in een tiny house willen wonen, maar daarvoor zijn de huisjes volgens Marjolein minder geschikt. De huisjes zijn er te klein voor en gezien het Nederlandse klimaat in de winter ook wat spartaans. Zelf gaat ze er met haar twee katten wonen. Zou het wat voor jou zijn, zo’n tiny house in plaats van een huurwoning?

Gerelateerd nieuws

Lees ook