Energiezuinige huurwoningen in Middelburg

Wethouder Albert de Vries maakt gisterenavond in de raadscommissie Ruimte bekend dat er in Middelburg bijna drieduizend woningen energiezuiniger worden gemaakt. Dit heeft de gemeente afgesproken met Woongoed, in de afspraak staat dat de woningcorporatie 30 miljoen euro steekt in een energieprogramma.

Bij de bewoners zal het gasverbruik met bijna 40 procent dalen en de CO2-uitstoot daalt evenredig. De woningen zullen hierdoor gaan stijgen maar nooit meer dan de energierekening daalt. Diegene die een huurtoeslag ontvangt, zal eer naar alle waarschijnlijkheid op voorruit gaan, zo stelde De Vries.

Het gros van de woningen valt nu nog in de energielabels E,D, en C maar zullen na dit project in de gunstige energieklasse (label B) komen te vallen.

Het energieprogramma zal van start gaan bij woningen die in de nabije toekomst nog niet gesloopt worden en waar het meeste energiewinst uit te halen is. De Middelburgse wijk Nieuw-Middelburg zal als eerste aan de beurt.

Het College van B en W is van plan ook met andere verhuurders om de tafel te zitten om tot soortgelijke afspraken te komen.

De gemeente gaat ook tijd en energie steken om particuliere huiseigenaren te stimuleren om hun woning energiezuiniger te maken. Dit zou tot stand kunnen komen door het geven van subsidies of door het verstrekken van goedkope leningen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook