Forse daling inbraken door pandemie

bron: AD

De coronacrisis brengt voornamelijk negativiteit met zich mee, zou je denken. Toch is er ook positief nieuws: door de pandemie zijn we met zijn allen een stuk meer thuis, wat ervoor zorgt dat het aantal woninginbraken de afgelopen herfst- en wintermaanden fors is gedaald. Dat meldt dataplatform Localfocus.

Een daling van 40 procent

Van oktober vorig jaar tot en met maart dit jaar registreerde de politie ongeveer 13.500 woninginbraken. Een forse daling ten opzichte van een jaar geleden. De teller stond toen namelijk op 22.000.

In de provincie Limburg is het aantal woninginbraken nog harder gedaald dan in de rest van het land. Localfocus spreekt zelfs over een halvering. Van de 20 grootste gemeenten steeg het aantal woninginbraken alleen in Zoetermeer. De minste inbraken werden gepleegd in Haarlem en Zwolle. In Eindhoven en Breda werd het minst ingebroken.

Waarom minder inbraken?

Maar wat is nu precies de reden van deze daling? Je raadt het vast al: de coronacrisis! Volgens een woordvoerder van de politie zijn de dalende cijfers een gevolg van het feit dat mensen afgelopen maanden veel meer thuisbleven. ,,Inbrekers worden sneller opgepakt omdat ze meer zichtbaar zijn. Dat zien wij terug in de analyse van de heterdaad arrestaties”, aldus de politiewoordvoerder. ,,Ook het oplossingspercentage is afgelopen jaar gestegen.”

Verschuiving naar online

Hoewel het aantal woninginbraken en andere fysieke criminele activiteiten afneemt, betekent dit niet dat criminelen stil zitten. De politie ziet het afgelopen jaar namelijk een toename van 127% in ‘Cyber Crime’. Ondanks deze stijging ziet de politie toch een positief signaal. Waar in 2012 nog bijna 100.000 pogingen tot online criminaliteit werden gedaan, waren dit er in 2018 al de helft minder. Deze afname is te danken aan veeljarige campagnes van de overheid en verzekeraars, die voor meer bewustzijn hebben gezorgd.

Beter voorkomen dan genezen

Nu het einde van de coronacrisis in zicht is zal het aantal woninginbraken naar verwachting weer toenemen als men weer meer de deur uit gaat. Omdat voorkomen beter is dan genezen hebben we de 4 belangrijkste tips om jouw huis te beschermen tegen woninginbraken op een rijtje gezet:

1. Plaats een brievenbus beveiliger

Een brievenbus beveiliger houdt inbrekers op afstand. Heb je een brievenbus met een hengelend haakje? Dan is de kans groot dat inbrekers binnen de kortste keren bij jou voor de deur (of in de woonkamer) staan. Dit voorkom je door een brievenbus beveiliger te monteren.

2. Een alarmsysteem

Wil jij direct op de hoogte zijn wanneer er ongewenst bezoek is? Dan is het installeren van een alarmsysteem de oplossing voor jou! Met een slim alarmsysteem kan je op verschillende manieren een melding krijgen.

3. Houd de ramen dicht

Veel huizen hebben kleine ramen in de keuken. Deze laat je wat gemakkelijker open staan als je snel de deur uit moet. Gevaarlijk, want inbrekers hebben hier oog voor en zien dit direct als een mogelijkheid! Check dus altijd alle ramen voordat je het huis verlaat.

4. Hang- en sluitwerk

Een goede basis is het begin om je huis zo veilig mogelijk te maken. Het is dus zeker een aanrader om voor extra beveiliging een erkend specialist je hang-en sluitwerk te laten controleren!

Gerelateerd nieuws

Lees ook