Groot tekort aan studentenwoningen: tekort wordt naar verwachting alleen maar groter

bron: NU.nl, NOS, RTL Nieuws, Kences

Er is al langere tijd een landelijk tekort aan studentenwoningen. Kences, de belangenvereniging voor bedrijven die studenten huisvesten, heeft onderzoek gedaan naar dit tekort. Uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting (LMS) 2021 van Kences blijkt dat er in Nederland maar liefst 26.500 studentenwoningen te weinig zijn. De verwachting is dat dit tekort de komende acht jaar nog zal gaan verdubbelen.

Internationale talenten

Al langere tijd is er een gebrek aan woonruimte voor studenten. Dit probleem is afgelopen jaar alleen nog maar groter geworden. Naar schatting is het tekort aan studentenwoningen dit jaar met 4.500 gestegen. Dit komt onder andere door het toenemende aantal internationale studenten dat naar Nederland komt. Een andere oorzaak is dat er steeds meer studenten kiezen voor een opleiding op een universiteit. En universitaire studenten maken vaker de keuze om op zichzelf te gaan wonen dan hbo-studenten. Natuurlijk speelt ook de coronapandemie een rol in deze situatie. Voorheen konden er vanwege de lockdown geen fysieke lessen plaatsvinden, waardoor veel studenten hun verhuizing hebben uitgesteld. Hierdoor wilden dit jaar extra veel studenten een kamer bemachtigen.

Gebrek aan onderdak

Een groot deel van de Nederlandse studenten die geen woning hebben kunnen vinden woont nu bij hun ouders. De internationale studenten die geen onderdak kunnen vinden hebben die luxe niet, zij zitten nu in de noodopvang of slapen bij iemand op de bank. Er zijn zelfs docenten die er voor kiezen om hun studenten op te vangen in hun eigen huis. Er zijn veel studenten die door de huidige situatie de keuzen maken om niet de studie te volgen die hun voorkeur heeft. Dit is volgens Kences een verspilling van talent en motivatie.

Hoge huurprijzen en meer studio’s

Naast het gebrek aan woningen doet zich nog een ander probleem voor: de huurprijzen van de woningen die wel beschikbaar zijn, zijn hoog. Het gedeelte van het inkomen van de studenten dat naar de huurkosten gaat wordt alsmaar groter. Dat percentage is namelijk met 3 procent gestegen in de afgelopen twee jaar. Die stijging zou volgens Kences nog hoger zijn geweest als de huren niet bevroren zouden zijn vanwege de coronacrisis. Kences kaart nog een ander probleem aan. Er worden namelijk steeds meer studio’s gebouwd en dus minder gezamenlijke kamerwoningen voor studenten. Dit zorgt ervoor dat er regelmatig sprake is van vereenzaming onder studenten. Kences waarschuwt dan ook dat deze trend het welzijn en de sociale ontwikkelingen van de studenten kan beïnvloeden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook