Grote steden schakelen de VN in: ‘Onze samenleving wordt bedreigd’

bron: Het Parool

Grote steden, waaronder Amsterdam, schakelen de hulp van de Verenigde Naties in bij het beschermen van de woningmarkt. Het recht van inwoners op betaalbare huisvesting loopt namelijk gevaar.

Samen sterker

New York, Londen, Parijs, Montevideo, Berlijn, Barcelona, Montreal en Amsterdam: het zijn allemaal steden waar de woningmarkt zo oververhit is dat er nauwelijks nog betaalbare woningen te vinden zijn. Om daar verandering in te brengen, slaan ze de handen ineen. Samen dienen zij een verklaring in bij de Verenigde Naties. In deze verklaring staat dat het recht van inwoners op betaalbare huisvesting gevaar loopt door speculanten, massatoerisme en beleggers.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) trekken steden steeds vaker met elkaar op. De huizenmarkten lijken op elkaar en de huizenprijzen zijn in de grote steden vaak een stuk hoger dan in de rest van het land. Ook delen de grote steden de ergernis dat overheden vaak weinig oog hebben voor de problemen in de steden.

De situatie in Amsterdam

Het IMF deed dit voorjaar onderzoek naar de woningmarkt in 44 steden. Daaruit bleek dat de huizenprijzen wereldwijd vooral stijgen door toedoen van beleggers. Cijfers van ING Economisch Bureau bevestigen dat beeld: een op de zes verkochte huizen in Amsterdam is gekocht is door beleggers. "We zien in al deze steden dat allerlei partijen geld willen verdienen met huizen, die steeds minder dienen om in te wonen", zegt Laurens Ivens, wethouder Wonen in Amsterdam. "Ze kapen woningen weg voor de neus van Amsterdammers.”

De verklaring

In de verklaring aan de Verenigde Naties vragen de steden om meer mogelijkheden om speculanten tegen te houden om op deze manier te voorkomen dat huizen gebruikt worden voor massatoerisme. Ook vragen de steden om betere instrumenten om huurders te beschermen, de sociale woningvoorraad in stand te houden en burgerinitiatieven te stimuleren op het gebied van betaalbare huizen. De Verenigde Naties kunnen zelf niet beslissen over deze onderwerpen, maar de grote steden hopen wel op een signaal aan nationale regeringen. "De afgelopen jaren gaf de VN een ander signaal af, één van vrije concurrentie. Dit is echt een andere tijd. In steden wordt de samenleving bedreigd" aldus Laurens Ivens.

Gerelateerd nieuws

Lees ook