Grote vraag en dalend aanbod in de vrije huursector: huurprijzen opnieuw gestegen

bron: NRC, NU.nl

Een grote vraag en beperkt aanbod blijven een grote rol spelen in de Nederlandse vrije huursector. Doordat het huidige aanbod niet aan de stijgende vraag kan voldoen, zijn de huurprijzen het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Dit blijkt uit een marktrapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en vastgoedmanagersvereniging VGM.

Minder harde stijging

In het tweede deel van 2018 steeg de gemiddelde huurprijs in de vrije sector met 2,9 procent naar € 1050,- per maand, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Hoewel de stijging van de algemene huurprijs volgens de NVM en VGM afzwakt, steeg de gemiddelde prijs per vierkante meter fors met 5,9 procent naar € 11,40.

“Een trend is dat er steeds meer kleine huurappartementen worden gebouwd. Dat zorgt voor een stijging van de vierkantemeterprijs. De consument krijgt hierdoor minder woonruimte voor dezelfde prijs”, aldus VGM-voorzitter Eric Verwey.

Regionale verschillen

Wat volgens de NVM en VGM opvalt, zijn de grote regionale verschillen. Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht hebben al jaren te maken met de hoogste huurprijzen, maar ook in Zeeland (+8,5%) en Overijssel (+9%) stegen de huurprijzen fors.

Zeeland is na de drie randstadprovincies en Groningen de provincie met de hoogste huurprijzen, vooral veroorzaakt door hoofdstad Middelburg. Wie goedkoop wil huren moet op zoek gaan naar een woning in het noorden van het land. In Friesland zijn de huurwoningen in de vrije sector namelijk gemiddeld het goedkoopst.

Tekort

Ondanks de 15.000 woningen die in 2017 werden bijgebouwd, is er nog steeds een flink tekort aan huurwoningen. Er is vooral veel vraag naar woningen in het middensegment, met een huurprijs tussen de € 710,- en € 1000,- per maand. Omdat in de grote steden zoveel vraag is naar huurwoningen, worden de prijzen van nieuwbouw huurwoningen vaak opgedreven tot boven de € 1000,- per maand. Door deze ontwikkeling zijn er in Amsterdam geen tot weinig huurwoningen in het middensegment meer te vinden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook