Hogere inkomens in Den Haag geen recht meer op huurwoningen in het middensegment

bron: Volkskrant

In veel grote steden is een tekort aan betaalbare huurwoningen, zo ook in Den Haag. Mensen met een middeninkomen kunnen hier nog maar heel moeilijk betaalbare woonruimte vinden. De gemeente neemt daarom maatregelen door mensen met een hoger inkomen geen huisvestingsvergunning meer te geven voor goedkope huurwoningen.

Kansen voor middeninkomens

Mensen met een middeninkomen vallen momenteel vaak buiten de boot: ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning en te weinig voor een koopwoning. Hierdoor zijn ze aangewezen op huurwoningen in het middensegment (€720,- tot €951,- per maand), waar in Den Haag een groot tekort aan is. Veel particuliere verhuurders stellen ook nog eens strenge inkomenseisen aan deze huurwoningen, waardoor ze vaak alleen verhuurd worden aan mensen met een hoog inkomen.

Inkomenseis

De gemeente Den Haag grijpt nu in met een inkomenseis voor woningen in het middensegment. Wie kans wil maken op een goedkopere huurwoning mag als alleenstaande niet meer dan €57.000,- per jaar verdienen. Voor tweeverdieners geldt een maximaal inkomen van €67.000,- per jaar. Is je inkomen hoger? Dan krijg je van de gemeente geen huisvestingsvergunning meer voor woningen met een huurprijs van €720,- tot €951,- per maand. Op deze manier hoopt de gemeente meer huurwoningen beschikbaar te stellen voor mensen met een middeninkomen. Volgens de vereniging van vastgoedbeleggers IVBN zal door de nieuwe regelgeving de bereidheid om te investeren in huurwoningen in Den Haag wel drastisch afnemen.

Uniek

De ingreep van de gemeente Den Haag is een unieke actie: de overheid stelde zelden regels op voor de vrije huursector. In de vrije sector hebben verhuurders juist veel vrijheid. Zo mogen zij zelf de huurprijs bepalen en eisen stellen voor toewijzing. Of de maatregel in meer gemeenten doorgevoerd gaat worden is nog onduidelijk. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken voert binnenkort wel een landelijke ‘noodknop’ in voor de middenhuur, die ervoor moet zorgen dat de huurprijs van sociale huurwoningen die in de vrije sector terecht komen gematigd blijft.

Gerelateerd nieuws

Lees ook