Huurders hebben nog steeds geen zekerheid over huurstijging

bron: Nu.nl

Voor veel huurders blijft het voorlopig nog gissen naar de huurverhoging die zal ingaan per 1 juli dit jaar. Alle commotie rond de scheefwoners heeft veel stof doen opwaaien, maar uiteindelijk nog totaal geen duidelijkheid gegeven. Of de maximale 5% huurverhoging in zal gaan bij inwoners met een gezamenlijk inkomen van 43.000 blijft nog steeds de vraag.

Huurverhoging van 2,3%

Wel is zeker dat per 1 juli een huurverhoging van 2,3% in zal gaan. Deze geldt voor de 3 miljoen huishoudens die in een huurwoning van een Woningbouwcorporatie zitten. Dit betreft een reguliere verhoging, die is berekend op basis van de inflatie van 2011.

Of scheefwoners daar nog een verhoging van 5% bovenop kunnen verwachten, blijft onduidelijk. Allereerst zal het parlement hiervoor een wetsvoorstel in moeten dienen die het mogelijk maakt voor de Belastingdienst om gegevens te verstrekken over de inkomens van huurders.

Wanbeleid en fraude

Het vertrouwen in de toekomst is bij veel sociale huurders compleet verdwenen. De Europese richtlijnen aangaande huurders van woningcorporaties worden steeds strenger terwijl woningcorporaties zelf regelmatig in het nieuws opduiken door wanbeleid en fraude. Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk Vestia. Als gevolg van problemen bij woningcorporaties krijgen nieuwe huurders vaak de rekening betaald. Corporaties hopen door verhoogde huurprijzen meer geld binnen te halen en zo uit de problemen te kunnen komen.

Directeur Ronald Paping van de Nederlandse Woonbond pleit ervoor dat corporaties meer woningen aan huurders verkopen als koopwoningen om zo hun eigen vermogens enigszins te herstellen en hun lasten te beperken. Voorzitter Marc Calon van branchevereniging Aedes ziet meer in het aanstellen van een externe financiële toezichthouder.

Gerelateerd nieuws

Lees ook