Huurders lopen flink wat huurtoeslag mis

bron: Metro.nl

Veel huurders lopen huurtoeslag mis doordat zij hun huurverhoging niet doorgeven aan de Belastingdienst. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat de huur het afgelopen jaar met circa 3,9 procent is gestegen, maar dat veel huurders dit niet hebben doorgegeven. Door het niet doorgeven van de huurverhoging lopen huurders volgens de Nederlandse Woonbond soms tot 200 euro per jaar mis. Verwacht wordt dat deze groep volgend jaar uit enkele tienduizenden mensen zal bestaan.

Veel onduidelijkheden

Huurtoeslag is in het leven geroepen om huurders met een inkomen van minder dan 21.000 euro per jaar tegemoet te komen. De huur mag dan niet boven de €699,48 per maand liggen. Over het algemeen leidt een hogere huur automatisch tot meer huurtoeslag. Er bestaat echter veel onduidelijkheid omtrent het doorgeven van de huurverhoging. Zo is het voor veel huurders niet duidelijk wie de verhoging nu eigenlijk dient door te geven. In de meeste gevallen wordt dit door de verhuurder gedaan, maar dat is lang niet altijd het geval.

Huurtoeslag in 2015

Wie het komende jaar aanspraak wil maken op huurtoeslag, dient onder de huurgrens van 710,68 euro per maand te blijven. Eerder was er nog sprake van dat de huurgrens per 1 januari 2015 zou worden bevroren. Dit gebeurt nu echter per één januari 2016. Vanaf dan ligt de huurgrens voor drie jaar vast.

Gerelateerd nieuws

Lees ook