Huurprijzen in de grote steden blijven stijgen: druk op randgemeenten neemt toe

bron: Pararius

De landelijke stijging van de huurprijzen zwakt langzaam af: in het eerste kwartaal van 2019 stegen de huurprijzen minder dan 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toch zijn er enkele uitschieters, waaronder veel grote steden. Omdat huren hier alsmaar duurder wordt wijken veel huurders uit naar randgemeenten, waardoor ook hier de druk toeneemt. Dit blijkt uit cijfers van Pararius over het eerste kwartaal van 2019.

Grote steden

In het eerste kwartaal van 2019 betaalden nieuwe huurders gemiddeld €16,33 per vierkante meter per maand. Dat is een stijging van een krappe 5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Ondanks dat de landelijke prijsstijging meevalt, zijn er toch enkele uitschieters. Met name in de grote steden stegen de huurprijzen hard. In Rotterdam betaalden huurders t 8,6 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2018: €16,29 per vierkante meter. Ook de prijsstijgingen in Eindhoven (9,7%) en Utrecht (7,6%) vallen op.

In Amsterdam is huren nog steeds het duurst: hier stegen de prijzen met 3,6 procent naar €23,28 per vierkante meter. Hoewel de vierkantemeterprijs een stuk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde, lijkt de prijsstijging wel af te zwakken. De stijging van 3,6 procent ligt ruim onder de landelijke stijging van 5 procent.

Randgemeenten

Vanwege de hoge huren in de grote stad, wijken veel mensen uit naar randgemeenten: kleinere steden in de buurt van de grote stad. De bevolkingsgroei was in deze gebieden groot, wat ook de huurprijsstijging in deze gebieden verklaart. De huurprijzen in randgemeenten stegen namelijk een stuk harder dan die in de grote steden.

In Almere steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs met maar liefst 15,2 procent naar €13,78 per maand. Ook in Schiedam, een randgemeente van Rotterdam, betalen huurders nu een stuk meer dan in het eerste kwartaal van 2018: maar liefst €13,73 per vierkante meter per maand.

‘Goedkoop’ huren in Friesland

Wie relatief goedkoop wil huren kan het best op zoek gaan naar een huurwoning in de provincie Friesland. Hier ligt de vierkantemeterprijs nog onder de €10,-. Ook Overijssel (€10,11 / m2) en Limburg (€11,28 / m2) zijn in vergelijking tot de landelijke vierkantemeterprijs nog redelijk betaalbare provincies.

Gerelateerd nieuws

Lees ook