Huurverhogingen hebben nauwelijks effect op doorstroming huurmarkt

bron: Rijksoverheid.nl

Het aantal ‘goedkope scheefwoners’ (huishoudens met een midden- of hoger inkomen die toch een goedkope sociale huurwoning bewonen) is tussen 2012 en 2015 met een kwart afgenomen. Dit wordt niet verklaard door de inkomensafhankelijke huurverhoging, maar waarschijnlijk door strengere toewijzingseisen voor sociale huurwoningen. Dit meldt minister Blok (Wonen) vandaag in een rapport.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Begin 2013 is de inkomensafhankelijke huurverhoging ingevoerd, waarbij verhuurders een extra huurverhoging op mogen leggen aan huishoudens met een midden- of hoger inkomen. Hiermee zouden huishoudens die te veel verdienen voor hun sociale huurwoning gestimuleerd moeten worden om te verhuizen naar een (vrije sector) huurwoning die beter aansluit bij het inkomen. Op die manier zou het aantal scheefwoners moeten afnemen. Verhuurders hebben zelf de keuze om al dan niet gebruik te maken van deze inkomensafhankelijke huurverhoging.

Geen effect

Ongeveer de helft van de huurders heeft sinds 2013 te maken heeft gekregen met deze inkomensafhankelijke huurverhoging. Middeninkomens betalen hierdoor gemiddeld 4,2 procent meer voor dezelfde woning en hogere inkomens zelfs 6,5 procent. Toch is dit voor hen geen stimulans geweest om door te stromen naar een duurder huis in de vrije sector of zelfs een koopwoning. Dit wordt mede verklaard door het feit dat er meestal geen betaalbare alternatieve woonruimte te vinden is. Wel is er een groeiende ontevredenheid over de kwaliteit van het huis ten opzichte van de huurprijs.

Strengere toewijzing

Minister Blok verklaart de afname van het aantal scheefwoners door de strengere toewijzingseisen voor een sociale huurwoning. Voor resultaten van de inkomensafhankelijke huurverhoging is het volgens hem nog te vroeg, zeker omdat nog niet iedere verhuurder deze extra huurverhoging daadwerkelijk inzet. Daarbij kan ook een afname van het inkomen ervoor zorgen dat iemand geen scheefwoner meer is. In de nieuwe huurwet die sinds deze maand van kracht is, staat stimulering van de doorstroom op de (huur)woningmarkt centraal.

Gerelateerd nieuws

Lees ook