Huurverhogingen vermorzelen koopkracht van huurders

bron: Nu.nl

De huurverhogingen rijzen de pan uit volgens de Woonbond en FNV. Door de forse huurverhogingen in 2013 - gemiddeld 4,6% - is bij veel huurders de koopkracht met een noodgang gekelderd. De Woonbond en FNV spreken over 700.000 huishoudens die door de verhogingen onder de armoedegrens zijn gedoken. In totaal zijn er in Nederland zo’n drie miljoen huishoudens die een woning huren. Met nieuwe huurverhogingen voor de deur vrezen beide partijen nog meer malaise onder de huurders.

2,5% Inflatie

Het is dan ook niet raar dat zowel FNV als de Woonbond pleiten voor minder hoge huurverhogingen. Volgens de belangengroeperingen kan dat bijvoorbeeld door de 1,5% huurverhoging die bovenop de inflatie komt te schrappen. Ook werd bij de inflatieaanpassing de BTW-verhoging van oktober 2012 meegenomen. Opvallend aangezien huurders helemaal geen BTW betalen over de huur. Zou deze verhoging niet meegerekend worden, dan zou het inflatiepercentage geen 2,5% zijn maar 1,3%. Een klein procentueel verschil dat huurders honderden euro's per jaar zou kunnen schelen.

Huurverhoging 2014

Voor 2014 wordt een huurverhoging verwacht van 5%. Deze valt dus nog hoger uit dan de 4,6% van 2013. Dat zijn harde cijfers als je bedenkt dat de inkomensontwikkeling voor 2014 op 1,5% wordt geraamd. De Woonbond en FNV hebben inmiddels de Tweede Kamer ingelicht over hun bedenkingen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook