Kerst bij jou thuis? Zo voorkom je stress!

bron: Redactie Huurwoningen.nl

Het is bijna kerst en je viert het met familie of vrienden bij jou thuis. De spanning neemt toe, want natuurlijk wil je voor een perfect kerstdiner en feestje zorgen. Met onderstaande tips organiseer jij een gezellig kerstfeest zonder stress (en hoge kosten)!

Leg de lat niet te hoog

Tijdens de kerst draait het om het gezellig samenzijn, niet om ingewikkelde gerechten en dure ingrediënten. Maak het jezelf niet te moeilijk en ga voor simpele gerechten die je zo veel mogelijk van tevoren kunt bereiden. Door ze leuk op te dienen, bijvoorbeeld op een mooi bord of in een glas, zien ook simpele gerechten er al snel prachtig uit.

Doe je boodschappen op tijd

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk boodschappen al een paar dagen van tevoren in huis hebt. Zo verklein je de kans dat je benodigde ingrediënten uitverkocht zijn. Koop alleen de echt verse dingen vlak van tevoren. Vaak kun je verse ingrediënten bestellen en weet je zeker dat je niet achter het net vist.

Goedkoop gourmetten

Gourmetten is gezellig en makkelijk, maar vaak wel prijzig omdat je veel vlees gebruikt. Zeker als je gebruik maakt van de voorgesneden vlees-, vis- en groentegerechten die de supermarkten aanbieden. Snijd daarom zelf vlees en groenten, hiermee spaar je veel geld uit. Kies voor betaalbaar vlees zoals kipfilet en gehakt, hiervan kun je ook zelf hamburgertjes maken. En vergeet niet dat er ook genoeg vegetarische opties zijn voor op het gourmetstel: denk aan omeletten, gebakken eieren, pannenkoekjes en gebakken groenten (bijvoorbeeld paprika, courgette of champignons). En met was gesmolten kaas eroverheen doen broccoli en bloemkool het ook goed in een pannetje!

Laat anderen wat meenemen

Een andere optie om jezelf een beetje te ontzien, is om je gasten te vragen om eten mee te brengen. Maak bijvoorbeeld zelf het hoofdgerecht en verdeel de andere gangen over de gasten. Ook hiervoor geldt dat het niet om ingewikkelde gerechten hoeft te gaan: de gezelligheid staat voorop!

Bereid zo veel mogelijk voor

Zodra je gasten er zijn is het vaak lastiger om je te concentreren op de bereiding van het diner en hapjes. Probeer daarom zoveel mogelijk klaar te hebben staan, zodat je alleen de finishing touch nog maar hoeft te geven. Zet ook dranken en glaswerk binnen handbereik, zodat je gasten zichzelf kunnen bedienen van een drankje. Ook dit scheelt jou veel werk!

Ga lekker even naar buiten

Maak een lekkere wandeling met je gasten, bijvoorbeeld door het bos of de mooi verlichte stad. Dit is niet alleen een gezellige en gezonde bezigheid, maar werkt ook nog eens ontspannend. Ook maakt het het gemakkelijker voor je gasten om te kletsen met iemand anders dan degene waar ze de hele tijd naast zitten.

Plan een leuke activiteit

Zeker als je de hele dag kerst viert met elkaar vraagt dit om een leuke bezigheid. Speel bijvoorbeeld een leuk gezelligheidsspel of haal Twister uit de kast als je nog wat meer leven in de brouwerij wilt. Liever iets rustigers? Zoek van tevoren wat (kerst)films uit die voor al je gasten leuk zijn om te kijken.

Geef de kinderen wat te doen

Zijn er kinderen aanwezig op het feest? Voor hen kan zo’n kerstdiner best een lange zit zijn, dus zorg ervoor dat ze wat leuks te doen hebben. Maak bijvoorbeeld een aparte tafel met tekenspullen en kleurplaten of zorg dat ze een leuke kinderfilm kunnen kijken in een andere kamer.

Het team van Huurwoningen wenst je een heel fijne kerst!

Lees ook: Weg met die troep: 5x tips voor een opgeruimd huis

Gerelateerd nieuws

Lees ook