‘Komende tien jaar 100 miljard euro nodig voor sociale huursector’

bron: Aedes.nl

Zorgen voor voldoende betaalbare en energiezuinige huurwoningen, het huisvesten van ouderen en vluchtelingen: de sociale huursector kent de nodige maatschappelijke opgaven. Aedes (de vereniging van woningcorporaties), de Woonbond en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) zetten deze op een rijtje en schatten in dat er de komende tien tot vijftien jaar zo’n 100 miljard euro aan investeringen nodig is.

100 miljard euro

In het rapport ‘Wonen in Nederland: maatschappelijke opgaven en bijdragen woningcorporaties’ zetten Aedes, de Woonbond en VNG de maatschappelijke opgaven voor de sociale huursector op een rijtje.

Hierbij zijn de prioriteiten van minister Blok (Wonen) als uitgangspunt genomen: betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen, het behalen van afspraken over energiezuinigheid en het huisvesten van urgente doelgroepen als ouderen en vergunninghouders. De kosten die hiermee gepaard gaan worden op 100 miljard euro geschat.

Betaalbaarheid en beschikbaarheid

Het aanbieden van voldoende betaalbare huurwoningen blijft een van de grote uitdagingen voor corporaties. Om voldoende woningen aan te kunnen bieden, zijn er de komende jaren extra investeringen nodig in nieuwe huurwoningen. Anderzijds moeten corporaties in krimpregio’s woningen afbreken om deze gebieden leefbaar te houden. Zowel de nieuwbouw als sloop van huurwoningen vereist de nodige investeringen door corporaties.

Daarbij hebben de Woonbond en Aedes grote zorgen over de betaalbaarheid van huurwoningen, vooral voor lagere inkomens. Zij streven naar een matiging van de huurverhogingen - ondanks de grote investeringsbehoefte van corporaties.

Energiezuinigheid

In het Nationaal Energieakkoord is vastgelegd dat alle sociale huurwoningen in 2020 gemiddeld energielabel B moeten hebben. Het behalen van dit doel is een grote uitdaging voor corporaties: het tempo van de investeringen in het verduurzamen van woningen ligt veel lager dan noodzakelijk om de doelstelling te halen.

Urgente groepen en ouderen

De vergrijzing en het overheidsbeleid om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen, betekent dat er voldoende huurwoningen gerealiseerd moeten worden die geschikt zijn voor ouderen en mensen met een beperking. Dit kan zowel door nieuwbouw als aanpassing van huidige woningen. Daarnaast is de vraag naar huisvesting vanuit de maatschappelijke opvang is toegenomen, waarbij er ook een toegenomen aantal vergunninghouders gehuisvest moet worden. Voor deze laatste groep moeten zo’n 50.000 extra (tijdelijke) woningen worden gerealiseerd.

Verhuurderheffing

Alleen al voor de voorgestelde huurmatiging zijn de komende tien á vijftien jaar tientallen miljarden euro’s nodig. Wanneer bovenstaande opgaven daarbij komen, loopt het vereiste investeringsbedrag op tot 100 miljard euro. Hiervan hebben de corporaties slechts een deel beschikbaar, mede als gevolg van de verhuurderheffing. Deze maatregel onttrekt jaarlijks een groot deel van de huurinkomsten aan de sociale huursector (1,7 miljard, waarvan zo’n 90% in de sociale huursector).

Aedes, VNG en de Woonbond tekenen bezwaar aan tegen de verhuurderheffing, die volgens hen de investeringsmogelijkheden van woningcorporaties ernstig drukt. Minister Blok meent dat de verhuurderheffing geen negatieve invloed heeft op de investeringsruimte die corporaties hebben.

Gerelateerd nieuws

Lees ook