Kosten bij een huurwoning

Wanneer je een woning wilt gaan huren komen er meer kosten bij kijken dan alleen de maandelijkse huurprijs. Wij stelden voor jou een overzicht op met welke kosten je allemaal rekening moet houden.

Maandelijkse huurprijs

Dit is het bedrag dat je maandelijks betaalt om in de huurwoning of kamer te kunnen wonen. Dit bedrag is exclusief de kosten voor gas, water, elektra etc.

De maandelijkse huurprijs wordt bepaald door de verhuurder, maar die moet wel rekening houden met het puntenstelsel dat een maximum aan de huurprijs stelt. Het is mogelijk dat de huurprijs toch hoger uitvalt als je 'all-in' huurt.

All-in huren

All-in huren betekent dat je slechts één bedrag per maand betaalt waar alle kosten voor gas, water, elektra en belastingen al inzitten. Voor de huurder kan dit voordelig uitpakken, maar ook nadelig. Je weet niet of het bedrag dat u betaald redelijk is voor wat je verbruikt. Wat je kunt doen is aan de huurder vragen of hij de kale huur en de servicekosten wil splitsen, zodat je een duidelijk overzicht krijgt. Wil de huurder dit niet? Dan kan de Huurcommissie ingeschakeld worden.

Wat zijn servicekosten?

Dit zijn de kosten die je betaalt voor gas, water en elektra. Het zijn variabele kosten die iedere maand weer anders zijn. Op deze kosten kan je eenvoudig besparen door er minder van te gebruiken. Servicekosten kunnen bijvoorbeeld ook de kosten voor een tuinman of schoonmaker zijn.

Kosten die je verder hebt zijn de gemeentelijke belastingen en heffingen. De hoogte van deze kosten verschillen per gemeente. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente waar je woont.

Jaaroverzicht servicekosten

Op het jaaroverzicht staan de service kosten van januari t/m december van het voorafgaande jaar. De huurder is verplicht dit overzicht aan u te overhandigen. Op het overzicht moet een duidelijke splitsing tussen de kale huur en de servicekosten te zien zijn.

De servicekosten moet verrekend worden met de door jou betaalde voorschotten. Het kan dus zijn dat je geld terug krijgt, maar ook dat je geld moet bijleggen.

Lees ook: Tips voor het vinden van een goedkope huurwoning

Gerelateerd nieuws

Lees ook